Poznáte kamarátovu babičku? Pozvite ju osláviť Deň solidarity

babička
PHOTO: Ilustračné Flickr.

„Skupina ľudí nad 50 rokov, ktorá pre vstup Slovenska do Európskej únie obetovala najviac, je dnes najohrozenejšia. Podporovali našu integráciu a podporovali reformy“, povedal   europoslanec Eduard Kukan.

Toto vyjadrenie súvisí s 29. aprílom, ktorý je Európskou komisiou vyhlásený za Európsky deň solidarity a spolupráce medzi generáciami. Od roku 2009 si v celej Európskej únii pripomíname prečo je dôležité podporiť vzájomnú solidaritu a rešpekt medzi generáciami.

Európsky deň solidarity zastrešuje Európska platforma AGE, ktorá združuje 165 organizácií ľudí nad 50 rokov. Slovenským členom AGE je Fórum pre pomoc starším.  Motto tejto organizácie znie: „Ľahšie nesie bremeno staroby ten, kto cíti úctu a lásku mladých“.

Medzigeneračná solidarita a spôsoby jej reálneho naplnenia sú zahrnuté aj v Plánoch EK na rok 2014 a sú aj súčasťou politík v programe Stratégie do roku 2020.

Každoročne vznikajú aktivity, ktoré majú za cieľ spojiť mladých ľudí so staršou generáciou. Porozumenie je podľa EK možné dosiahnuť len organizovaním častých vzájomných stretnutí. Rozhovormi a spoznávaním môže mladý človek pochopiť, že ho aj staršia generácia môže ešte niečomu naučiť. „Seniori dnes nemajú aj v slovenskej spoločnosti, také postavenie, aké si zaslúžia. Tento deň nám pripomína, že seniori a ich skúsenosti nepatria do starého železa“, dodáva Kukan. Vytvoriť podmienky a zorganizovať programy, ktoré by tieto zámery podporili je úlohou miestnych samospráv.

Viac..  Buďte s nami pri eurovoľbách, staňte sa členom okrskovej komisie za Kresťanskú úniu

O tkl

Odporúčame pozrieť

kukan

Zomrel Eduard Kukan, trojnásobný minister zahraničných vecí a bývalý europoslanec

BRATISLAVA / Vo veku 82 rokov zomrel bývalý minister zahraničných vecí, Eduard Kukan. Informáciu zverejnila …

Consent choices