Strety v Slavjansku pokračujú, povstalci zostrelili vrtuľník

ukrajina
PHOTO: Flickr.

Minimálne dvadsať mŕtvych odporcov prozápadnej vlády si podľa proruských separatistov v pondelok vyžiadali vojenské akcie vo východoukrajinskom meste Slavjansk. Štyroch mŕtvych údajne hlási armáda. Vzbúrenci v Slavjansku zostrelili bojový vrtuľník, iná armádna helikoptéra raketami zničila nákladný vlak, ktorý sa povstalci chystali obrniť a nasadiť do bojov o mesto.

Separatisti hlásia mŕtvych

„Vpádu protivníkov do mesta sme dokázali zabrániť s veľkým úsilím. Na našej strane je veľa mŕtvych, možno aj viac ako 20 ľudí,“ oznámili separatisti. Podľa ministra Arsena Avakova proti armáde stojí asi 800 ozbrojencov, ktorí majú k dispozícii zbrane veľkého kalibru a granátomety.

Paľbou z guľometu vzbúrenci zostrelili vrtuľník ukrajinskej armády Mi-24. Stroj sa údajne zrútil do rieky. Posádka pád prežila a je údajne v bezpečí. Stratený stroj je už štvrtým, ktorý v posledných dňoch povstalci na severe Doneckej oblasti zničili.

Ukrajinské ministerstvo obrany informovalo, že iný bojový vrtuľník raketovým útokom zlikvidoval pri Slavjansku nákladný vlak, ktorý chceli povstalci nasadiť v bojoch o mesto.

Protiteroristická operácia

Situácia v oblasti je tak naďalej napätá. Zmierniť by ju podľa Moskvy a Washingtonu mohla misia Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe.

Boje v Slavjansku, ktorý je strategickým miestom na nepokojnom ukrajinskom východe, trvajú už niekoľko dní a doposiaľ si vyžiadali niekoľko životov. Kyjev do operácie, ktorú nazýva protiteroristickou, nasadil obrnené vozy a helikoptéry.

Podľa správ médií sa vojaci snažia zlikvidovať ďalšie barikády a kontrolné stanovisko, ktoré radikáli v meste vystavali. Centrum Slavjanska je naďalej pod kontrolou separatistov, armáda ale mesto obkľúčila a vykonáva akcie, ktoré majú podľa všetkého demonštrovať silu.

Podpora terorizmu

Ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov vyhlásil, že vojenská operácia na východe krajiny bude pokračovať aj naďalej. Zároveň obvinil Moskvu, že organizuje nepokoje a že sa snaží snaží oblasť pred nadchádzajúcimi prezidentskými voľbami úplne destabilizovať.

„Povedzme si to otvorene. Obyvatelia týchto oblastí podporujú separatistov. Podporujú teroristov, čo výrazne ovplyvňuje vykonávanie protitroristickej operácie,“ povedal Turčynov.

Kremeľská rada pre ľudské práva v pondelok v prehlásení konštatovala, že chce OBSE pomôcť s organizovaním mierových rozhovorov. V dokumente taktiež vyzvala ukrajinský parlament, aby zastavil vojenské operácie v Donecku a ďalších východoukrajinských regiónoch, a ozbrojenú opozíciu, aby zložila zbrane a súhlasila s jednaním.

Viac..  L. Ď. Nicholsonová: Európske preukazy odstránia diskrimináciu ľudí so zdravotným postihnutím pri cestovaní

Časť rady v marci kritizovala obsadenie ukrajinského Krymu a taktiež apelovala na Moskvu, aby sa voči Ukrajine zdržala násilia.

Pochovali Markina

Proruskí aktivisti v juhoukrajinskom prístave Odesa v pondelok ohlásili zámer obsadiť miestne verejné budovy po tom, ako sa stretli na pohrebe politika, ktorý spolu s desiatkami ďalších ľudí prišiel o život v dôsledku piatkových nepokojov.

Člen oblastného parlamentu Vjačeslav Markin známy ako hlasný odporca vlády v Kyjeve podľahol v nedeľu popáleninám utŕženým pri požiari, ktorý vypukol v budove so zabarikádovanými prívržencami proruského hnutia.

Na pohrebe sa zúčastnilo približne 300 sympatizantov označujúcich Markina za hrdinu, pričom mnohí z nich dávali svoju príslušnosť najavo čierno-oranžovou Stuhou svätého Juraja používanou Rusmi ako symbol vojenskej cti.

Aktivisti vyhlásili, že v popoludňajších hodinách plánujú vtrhnúť do sídla oblastnej samosprávy v Odese a nasledovať tak príklad obyvateľov iných miest na ukrajinskom východe a juhu, kde sa úradov a policajných staníc v uplynulých týždňoch zmocnili separatisti.

Piatkové násilie medzi stúpencami a odporcami odtrhnutia Odesy od Ukrajiny si vyžiadalo vyše 40 mŕtvych a je tak najkrvavejšou udalosťou od vypuknutia vzbury proti Kyjevu po februárovom odvolaní a úteku proruského prezidenta Viktora Janukovyča.

Ukrajinský minister vnútra Arsen Avakov v pondelok oznámil, že do národnostne zmiešaného mesta vysiela nové špeciálne sily, ktorých základ tvoria civilní aktivisti snažiaci sa pomôcť v týchto ťažkých dňoch.

Dočasný premiér Arsenij Jaceňuk predtým pripísal zodpovednosť za tragický požiar polícii, ktorej celé miestne vedenie následne odvolali.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

Borrell: Krajiny EÚ musia Ukrajine poslať protiraketové systémy

Krajiny Európskej únie musia Ukrajine poslať svoje protiraketové systémy, aby posilnili jej vzdušnú obranu. Vyhlásil …

Consent choices