10 rokov Slovenska v EÚ: Máme za sebou úspešný príbeh, tvrdí Dušan Chrenek

dušan chrenek
Dušan Chrenek, šéf zastúpenia EK na SR. PHOTO: redakcia/EC/Flickr.

Slovensko sa pred desiatimi rokmi stalo členom veľkej rodiny, ktorá si hovorí Európska únia. Prinieslo nám to nielen cestovanie bez hraničnej kontroly, ale aj spoločnú menu a možnosť študovať v zahraničí. Pre rovnaký krok sa vtedy rozhodlo ďalších deväť krajín, medzi ktorými nechýbali ani naši českí susedia.

Napriek tomu, že spolužitie nebolo vždy jednoduché, podľa vedúceho Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Dušana Chreneka píše naša krajina už dobrých desať rokov úspešný príbeh. Do dejín sme vstúpili 1.mája 2014 a od tohto dátumu už nie sme len pasívnymi pozorovateľmi, ale aj tvorcami. Desaťročie pozitívne hodnotí aj predseda Európskej komisie José Manuel Barroso, ktorý sa pri tejto príležitosti stretol s prezidentom Ivanom Gašparovičom.

„Bol to jednoznačne veľký úspech pre Slovensko. Ako krajina ste zaznamenali prudký ekonomický nárast a v roku 2012 sa vám podarilo zvýšiť hrubý domáci produkt na obyvateľa na 76 percent,“ povedal Barroso, ktorý o našich ďalších vydarených krokoch nepochybuje.

Malá veľká krajina

Hoci sa Slovensko pre svoju rozlohu nepovažuje za veľký štát, jeho hlas v Európe nemožno podceňovať. Tvrdí to Dušan Chrenek, podľa ktorého máme dôležité slovo v otázkach spoločnej, ale i zahraničnej politiky. Malé a stredne veľké krajiny sa pri vyvažovaní záujmov svojich „veľkých bratov“, ako je Nemecko či Francúzsko, opierajú o pomoc Európskej komisie. Práve táto inštitúcia hľadá vhodné riešenia pre celú Európu, ktoré nikoho nezvýhodňujú. Veľkosť našej krajiny svedčí aj v umení slovenskej diplomacie, ktorá má na konte niekoľko vydarených rokovaní. Za spomenutie stojí napríklad výnimka v čerpaní eurofondov, či skorý vstup Slovenska do Schengenu.

 „V Únii nás vnímajú ako proeurópsku a dôveryhodnú krajinu. V najcitlivejších témach, ako je harmonizácia daní, či rodinné právo, máme dokonca právo veta,“ uvádza pre spravodajský portál EuropskeNoviny.sk vedúci Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Dušan Chrenek.

Atraktívni pre investorov

Členstvo v „spoločnom európskom dome“ prináša tiež jednotný trh bez cla, čo našej proexportnej ekonomike prospieva. Na výhody poukazujú aj zahraničné investície, za ktoré hovoria tisíce pracovných miest a špičkové technológie zvyšujúce produktivitu práce. Okrem toho platíme už päť rokov eurom, ktoré znížilo infláciu a náklady na bankové transakcie.

Viac..  Nemecká priemyselná a obchodná komora vyzvala na dokončenie dohody EÚ - Mercosur

„Aj vďaka členstvu v eurozóne sme krízu prežili bez vážnejších následkov,“ myslí si Chrenek.

Eurofondy

Za rozvojom nášho zdravotníctva alebo vedy stoja do veľkej miery eurofondy. Z nich je v súčasnosti financovaných takmer 80 percent slovenských verejných investícií. Bez nich by sme si len ťažko vedeli predstaviť fungujúcu dopravnú infraštruktúru či vynovené námestia v slovenských regiónoch. Do dnešného dňa sa za ne zmodernizovalo vyše 2000 kilometrov ciest a železníc a nakúpilo 61 vlakových súprav. Peniaze putovali aj do školstva, pričom študenti sa môžu vzdelávať v lepších podmienkach až na 1020 školách. Európska únia nezabudla ani na zdravšie životné prostredie a súhlasné „áno“ vyslovila pri rekonštrukcii 24 čistiarní odpadových vôd. Len pre zaujímavosť – vďaka politike súdržnosti sme v rokoch 2004 – 2013 bohatší o sumu 12,86 miliárd eur.

Súčasť veľkej rodiny

Vstupom Slovenska do Európskej únie sa zlepšilo jeho postavenie a váha na medzinárodnej scéne. Spoločná európska legislatíva poskytuje Slovákom väčšiu právnu istotu, rovnako garantuje ochranu ich práv ako spotrebiteľov. Šéf Komisie José Manuel Barroso zdôraznil, že spolupráca s globálnymi partnermi je možná len vtedy, keď dosiahneme jednotu.

„Ak chceme pôsobiť na globálnej sfére, musíme sa o to usilovať spoločne,“ dodáva Barroso.

„Je to náš príbeh, a teda aj od nás závisí, či bude dávať zmysel a či pomôže zlepšovať náš život,“ uzatvára pre spravodajský portál EuropskeNoviny.sk vedúci Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Dušan Chrenek.

O ruz

Odporúčame pozrieť

Hlavným poradcom na Generálnom riaditeľstve Európskej komisie pre klímu bude Dušan Chrenek

Európska komisia vymenovala, Dušana Chreneka, bývalého vedúceho Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku, do prestížnej pozície …

Consent choices