Euro v apríli získalo voči doláru 0,8 %

euro a dolar
PHOTO: Flickr.

Víkendové komentáre predstaviteľov ECB ladené proti kvantitatívnemu uvoľňovaniu v eurozóne a pokles prebytočnej likvidity v eurozóne na najnižšiu úroveň od leta 2011. Tak to boli hlavné faktory, ktoré sa uplynulý pondelok ráno postarali o posilnenie eura z otváracej úrovne 1,3820 EURUSD na 1,3880 EURUSD. Spoločná mena eurozóny síce popoludní časť svojich ziskov odovzdala, no i tak zakončila obchodovanie v pluse a to na úrovni 1,3850 EURUSD.

„Najdôležitejším faktorom utorkového obchodovania ovplyvňujúcim vývoj kurzu eura voči doláru bolo zverejnenie predbežného cenového vývoja z Nemecka v mesiaci apríl,“ hovorí Eva Sadovská, analytička Poštovej banky. Inflácia v Nemecku síce v porovnaní s marcom zrýchlila, no zaostala za očakávaniami, čo prehĺbilo špekulácie o potrebe zásahu zo stany ECB. Euro v reakcii na zverejnené dáta pokleslo voči doláru z rannej úrovne 1,3880 EURUSD na popoludňajších 1,3810 EURUSD.

V stredu euro posilnilo vďaka všeobecnejšiemu tlaku na dolár až na úroveň 1,3870 EURUSD. Za celý mesiac apríl tak euro voči doláru získalo 0,8 %. V okolí hladiny 1,3870 EURUSD sa spoločná mena eurozóny obchodovala aj vo štvrtok a v piatok dopoludnia.

Zverejnenie kľúčových mesačných dát z USA v podobe tvorby nových pracovných miest NFP však pozitívne prekvapilo a euro sa krátkodobo voči doláru porúčalo nadol na úroveň 1,3810 EURUSD. Svoje straty ale rýchlo vymazalo a v závere dňa sa jeho kurz dostal až na úroveň 1,3870 EURUSD.

Viac..  Eugen Jurzyca: Ukazuje sa, že ekonomika EÚ začína zaostávať v konkurencieschopnosti. VIDEOBLOG

Spomedzi mien nášho regiónu sa minulý týždeň darilo najmä maďarskému forintu, ktorý voči euru posilnil o 0,8 % aj napriek tomu, že tamojšia centrálna banka opäť znižovala úrokové sadzby. Forint sa tak v závere týždňa voči euru obchodoval na úrovni 307,70 EURHUF. Mierne posilnenie si minulý týždeň zaknihoval aj poľský zlotý, ktorý si voči euru polepšil o desatinu percenta na piatkovú úroveň 4,2050 EURPLN. Česká koruna bola opäť stabilná a voči euru sa obchodovala v okolí hladiny 27,450 EURCZK.

O ram

Odporúčame pozrieť

Bulharsko

Zavedenie eura v Bulharsku môže byť posunuté

Snaha bulharskej vlády o prijatie eura je na dobrej ceste, ale jeho zavedenie môže byť …

Consent choices