manneken pis
Manneken-Pis v detvianskom kroji a delegácia zo Slovenska. PHOTO: BSK.

Symbol Bruselu sa vycikal v slovenskom kroji! Pri oslavách 10. výročia nášho vstupu do EÚ

manneken pis
Manneken-Pis v detvianskom kroji a delegácia zo Slovenska. PHOTO: BSK.

Oslavy 10. výročia vstupu Slovenska do Európskej únie sa niesli v duchu slovenských tradícií. Podujatie prišli podporiť desiatky Slovákov, stovky návštevníkov a kráľovskú rodinu reprezentovala princezná Lea. Pripravené boli ukážky folklóru, ľudových remesiel ale aj ochutnávky regionálnych vín a jedál. Vrcholom podujatia bolo obliekanie najväčšej turistickej atrakcie Belgicka, sochy cikajúceho chlapca Manneken-Pis do detvianskeho kroja, pričom cikal pivo.

Bratislavský kraj, ktorý zastupovala podpredsedníčka Gabriella Németh, sa predstavil ako moderný a dynamický región. Vo svojom stánku ponúkala Krajská organizácia cestovného ruchu informácie o atraktívnych miestach v kraji, o ktoré prejavili návštevníci veľký záujem. Zároveň mohli ochutnať tradičné bratislavské rožky a vína z malokarpatského regiónu. Svoje zastúpenie tu mali aj Trenčiansky, Nitriansky, Košický, Prešovský a Žilinský kraj, ale aj umelci a remeselníci z UĽUV. Pripravený bol bohatý kultúrny program, v rámci ktorého vystúpila skupina Diego, folklórny súbor Sabinovčan a predstavili sa choduliar oblečený v kostýme symbolizujúci Bratislavský hrad a živá socha Čumila.

„Vstup Slovenska do Európskej únie umožnil aj Bratislavskej župe prezentovať sa ako moderný región a zároveň sa viac zviditeľniť na mape Európy. Okrem toho sme za toto obdobie nadviazali dobrú spoluprácu s viacerými zahraničnými regiónmi, v čom by sme chceli aj ďalej pokračovať,“ povedala podpredsedníčka BSK Gabriella Németh. Zároveň dodala, že veľmi dôležitým prínosom nášho členstva v EÚ je možnosť čerpať eurofondy, ktoré sú dôležitým zdrojom investícií a prispievajú k rozvoju BSK.  

Viac..  EÚ by mala zrušiť sankcie voči bývalému jazdcovi F1 Mazepinovi, rozhodol súd

„Tešíme sa, že sa podarilo zorganizovať skvelú akciu za spolupráce Veľvyslanectva SR, Stáleho zastúpenia SR, samosprávnych krajov a Európskej komisie. Ďakujeme, že sa akcie zúčastnili najvyšší predstavitelia mesta Brusel. Starosta aj napriek tomu, že sa blížia parlamentné voľby. Podujatie svojou účasťou podporila členka belgickej kráľovskej rodiny Princezná Lea. A aj napriek chladnému počasiu akciu navštívila široká verejnosť a podarilo sa priniesť slovenskú kultúru priamo do centra Bruselu“ dodal veľvyslanec SR v Belgickom kráľovstve Ján Kuderjavý.

Na príprave podujatia, ktoré nadviazalo na oslavy spred 10 rokov, spolupracovali aj Európska komisia, Stále zastúpenie SR pri EÚ a Veľvyslanectvo SR pri Belgickom kráľovstve. Záštitu prevzali podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič, stály predstaviteľ SR pri EÚ veľvyslanec Ivan Korčok a veľvyslanec SR pri Belgickom kráľovstve Ján Kuderjavý.

O red

Consent choices