Zlaté zbohom europoslancom! Koľko dostanú na dôchodok?

Barroso
José Manuel Barroso. PHOTO: Ilustračné Flickr.

Na dôchodok sa po nastávajúcich eurovoľbách chystá aj nejeden zo 766 europoslancov (pokiaľ teda nie sú zároveň národnými poslancami, primátormi, županmi, či všetkým dokopy).

Aby im nebolo ľúto, daňoví poplatníci majú pre nich darček v podobe tzv. Zlatého zbohom. Každý poslanec dostane odchodné v závislosti od odslúžených rokov.

 

 

Najmenšia suma je zhruba 47 000 EUR, poslanci s odkrúteným minimom 24 rokov si môžu priniesť igelitku na 190 000 EUR. To samozrejme nie je všetko, dostanú aj dôchodok vo výške 70 percent zo mzdy. Opäť podľa odslúžených rokov, tí najlepší si budú užívať 67 000 EUR ročne.

Všetko? Ale kdeže. Poslanci si mohli „prispievať“ na sekundárny dôchodok, čo môže byť až ďalších 50 000 EUR ročne. Úvodzovky som použil preto, že napriek príspevkom má fond sekundárneho dôchodku už dieru viac ako 200 miliónov EUR.

Viac..  Katarína Roth Neveďalová: Hlúpy populistický ťah potratmi

Slovensko bolo poctené významnou návštevou. Vo funkcii dožívajúci prezident Komisie Barroso pochválil Slovensko a dostal za to Rad Bieleho dvojkríža II. triedy od prezidenta Gašparoviča. Za mimoriadne zásluhy o posilnenie postavenia Slovenska v medzinárodných vzťahoch. A keďže na dôchodku sem asi tak často chodiť nebude, priložili sme mu ešte titul doctor honoris causa z Ekonomickej univerzity. Veď každá položka do CVčka dobrá!

 Komentár pripravil Martin Vlachynský, INESS.

O ram

Odporúčame pozrieť

dochodok

Poberatelia dôchodkov mimo EÚ musia do 15. apríla doručiť Potvrdenie o žití

Poberatelia dôchodkov zo Sociálnej poisťovne (SP), ktorí žijú mimo krajín EÚ, musia do 15. apríla …

Consent choices