Putin vyzýva separatistov: Odložte referendum na Ukrajine

putin
Vladimír Putin. PHOTO: Flickr.

Ruský prezident Vladimír Putin vyzval ukrajinských separatistov, aby odložili referendum o samostatnosti Doneckej a Luhanskej oblasti. Tie sú naplánované na nedeľu. Šéf Kremľa varoval Kyjev, aby okamžite zastavil vojenské akcie na východe a juhu Ukrajiny. Separatisti ohlásili, že Putinov návrh zvážia, píše britský The Guardian.

Stupňovanie napätia

Putin prehlásil, že proruskí radikáli bu mali s vyhlásením referenda o samostatnosti Doneckej a Luhanskej oblasti počkať. Separatisti plánujú referendum na túto nedeľu. Prosíme predstaviteľov juhovýchodu Ukrajiny, stúpencov federalizácie krajiny, aby odložili referendum naplánované na 11. mája tohto roku,“ prehlásil Putin.

V krajine sa stupňujú strety medzi rebelmi a ukrajinskými vojakmi. V utorok sa bojovalo o radnicu v prístavnom meste Mariupol a počas bojov zomrel najmenej jeden človek. Ukrajinci získali radnicu späť do svojich rúk.

Zodpovednosť nesie Západ

Ruský prezident v stredu povedal, že urobí čokoľvek, aby sa ukrajinská kríza vyriešila. Moskva podľa neho plánuje zaujať pozitívny prístup k snahám medzinárodných vyjednávačov. Vyslovil sa i k pripravovaným ukrajinským prezidentským voľbám. Tie sú naplánované na 25. mája. „Samy osebe sú voľby krokom správnym smerom,“ povedal prezident.

Viac..  SaS povedie do eurovolieb Sulík, nasledujú Jurzyca a Marcinková

Ruský prezident podľa listu The Guardian odmietol tvrdenie západných politikov, že kľúč k riešeniu ukrajinskej krízy drží v ruke Moskva. Zodpovednosť podľa neho nesie Západ. Dôležitý je priamy dialóg medzi vzbúrencami a kyjevskou vládou. „Situácia sa vyvíja podľa najmenej priaznivého scenára,“ varoval. Rusko má podľa neho záujem, aby bola ukrajinská kríza čím skôr vyriešená.

Viac informácií sa dozviete na www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

export

Krajiny EÚ sa dohodli na prísnejších pravidlách pre dovoz ukrajinských výrobkov

Zástupcovia štátov EÚ sa v stredu večer dohodli na novom kompromise o clách na niektoré …

Consent choices