Krvavé boje na Ukrajine. Mariupoľ hlási osem mŕtvych

boje na ukrajine
PHOTO: Ilustračné Flickr.

V ukrajinskom Mariupole sa v piatok odohrali strety medzi provládnymi silami a proruskými separatistami, pri ktorých zahynulo osem ľudí a ďalší utrpeli zranenia. Medzitým sa zahraniční sabotéri pokúsili o sabotáž.

Ostrá prestrelka

Polícia sa údajne pokúšala získať späť pod kontrolu centrálnu policajnú budovu, keď sa dostala pod paľbu separatistov. Nasledovala ostrá prestrelka.

Mariupoľ s asi pol miliónom obyvateľov leží na juhovýchode Ukrajiny blízko hraníc s Ruskom. Proruskí separatisti tu už v apríli obsadili radnicu, ktorú celé týždne okupovali.

Ukrajinské sily do dôležitého prístavného a priemyselného mesta dopravili v uplynulých dňoch viacero obrnených vozidiel. Donecká oblasť spolu s Luhanskou neuznali novú vládu v Kyjeve a v nedeľu plánujú uskutočniť referendum o nezávislosti.

Vyradené vysielače

Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU) v piatok informovala, že zahraniční sabotéri vyradili na niekoľko hodín z prevádzky vysielače štátnej televízie.

Rusko pritom obvinila, že túto sabotáž pomohlo zorganizovať v rámci kampane na podporu separatistického hnutia na východe Ukrajiny.

Viac..  Buďte s nami pri eurovoľbách, staňte sa členom okrskovej komisie za Kresťanskú úniu

Zástupkyňa šéfa SBU Viktoria Sjumarova povedala, že sabotéri spálili v piatok ráno podzemné káble prenášajúce signál pre štátnu televíziu a niekoľko rozhlasových staníc.

Stalo sa tak v deň, keď Rusko aj Ukrajina oslavujú výročie ukončenia druhej svetovej vojny. „Iba profesionáli vedia o týchto podzemných tuneloch s káblami. Toto je klasická sabotáž,“ vyhlásila Sjumarová.

Starosta Kyjeva Volodymyr Bondarenko predtým oznámil, že výpadok spôsobil skrat.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

Stefanec

Ivan Štefanec: Zastavme humanitárnu katastrofu v Mariupole

Ivan Štefanec na čele 50-člennej skupiny europoslancov žiada Vysokého predstaviteľa Európskej únie pre zahraničné veci …

Consent choices