Moskva trestá Západ. Uvalila sankcie voči USA a Kanade

usa vlajka
PHOTO: Flickr.

Rusko zaviedlo odvetné sankcie voči Spojeným štátom a Kanade. Správu potvrdil hovorca ruského ministerstva zahraničia. Vybraní jedinci budú mať zákaz vstupu na ruské územie. Konkrétne mená ministerstvo neuviedlo. Správu priniesla agentúra Reuters.

Bez konkrétnych mien

Kvôli anektovaniu Krymu a neochote prispieť k zmierneniu napätia na Ukrajine siahli USA a Kanada po sankciách. Postihli viac ako dve desiatky popredných ruských činiteľov a niektoré významné spoločnosti. Obe krajiny zmrazili Rusom majetok.

Moskva odpovedá na sankcie druhýkrát. Počet osôb rozširuje zoznam deviatich Američanov a 13tich Kanaďanov. Tí majú zákaz vstupu na územie Ruska. „Nechceme uvaliť sankcie, ale nepriateľský postup nás núti odpovedať,“ reagoval hovorca ministerstva zahraničia Alexander Lukaševič. Úrad nezverejní konkrétne mená. Adresáti sankcií sa o nich dozvedia včas.

Zmrazenie majetku

Ministri zahraničia Európskej únie by mali v pondelok schváliť rozšírenie právneho zdôvodnenia európskych sankcií. Dôvodom je okupácia Krymu. Potvrdia dohodu diplomatov únijných krajín. Tie sa dohodli uvaliť sankcie na firmy, ktoré skonfiškovali majetok na Kryme. Ten pôvodne patril ukrajinským spoločnostiam.

„Pôjde o zmrazenie majetku. Môže mať dôsledky pre tých, ktorí by s nimi chceli obchodovať,“ poznamenal dobre informovaný únijný predstaviteľ. Nevylúčil, že by sa sankcie mohli dotknúť ruských bánk či energetických firiem. Je to spojené s tým, čo sme v posledných dňoch videli na Kryme,“ vysvetlil.

Viac..  Európski liberáli a centristi idú do eurovolieb s trojlístkom lídrov

Zadržanie pozorovateľov

Sankcie sa dotknú aj osôb, ktoré ohrozujú bezpečnosť na Ukrajine. Rovnako bránia práci medzinárodným organizáciám. Napríklad na východe Ukrajiny separatisti na prelome apríla a mája viac než týždeň zadržovali skupinu vojenských pozorovateľov OBSE.

Európska únia už kvôli Krymu v minulosti zmrazila majetok a zakázala vstup na svoje územia dokopy 48 ľuďom z Ruska a Krymského polostrova. Ide o politikov, separatistických aktivistov, vojakov a ďalšie osoby.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

Martin Hojsík: Konečne budeme mať v EÚ jednotnú definíciu o tom, čo sú to sankcie

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Sankcie …

Consent choices