Hudec a Strolz
Predseda strany TIP Tomáš Hudec a predseda strany NEOS Matthias Strolz. PHOTO: TIP.

Rakúski a slovenskí liberáli spájajú sily aby vytvorili „inú“ politiku

Hudec a Strolz
Predseda strany TIP Tomáš Hudec a predseda strany NEOS Matthias Strolz. PHOTO: TIP.

Rakúska strana NEOS bola založená v októbri 2012 a po necelom roku sa dostala do národného parlamentu. Na Slovensku sa o niečo podobné snaží mladá strana TIP – Tvoríme inú politiku. Liberálne hodnoty,  slušnosť  v politike, chuť a schopnosť byť pri zmenách doma i v Európe a, samozrejme, zmysluplný program. Dosť spoločného na  vznik inšpiratívnej spolupráce.

Zástupcovia strany TIP a strany NEOS nadviazali kontakt a rozvíjajú spoločnú spoluprácu. Obe strany spája okrem spoločných cieľov a programu aj podobný štýl realizácie politiky, kampane, oslovovania voličov.  Do politiky aktivizujú viac ľudí, aby sa mohli rozhodovať sami a podieľať sa na verejnej správe v čo najväčšej miere.

Spoločnými cieľmi oboch strán je posilňovať malé a stredné podniky, ktoré sú základom hospodárstva a vytvárajú najviac pracovných miest. Reálnu spoluprácu chcú obe strany preniesť aj na oblasť duálneho vzdelávania, ktoré funguje v Rakúsku veľmi dobre.  Na Slovensku však táto forma vzdelávania potrebuje ďalší rozvoj, aby prispela k zníženiu nezamestnanosti mladých ľudí.

Ďalšie spoločné ambície majú NEOS a TIP v zefektívnení fungovania v rámci Európskej únie, v dôraze na vzdelávanie, na mladých ľudí, na výmenné vzdelávacie programy a na inovatívne priemyselné odvetvia.

NEOS je aktívnym členom európskej strany ALDE, ktorá má významné zastúpenie v Európskom parlamente. Práve NEOS v piatok 2.5.2014 vo Viedni organizoval spoločné otvorenie volebnej kampane ALDE, na ktoré boli pozvaní zástupcovia liberálnych strán z celej Európskej únie, vrátane predstaviteľov strany TIP.

Viac..  Europoslanci aktualizovali pravidlá o vodičských preukazoch na zvýšenie bezpečnosti

„Vstup strany TIP do ALDE  by sme podporili a následne v rámci tejto frakcie by sme aktívne spolupracovali,“ povedal Matthias Strolz, predseda strany NEOS k téme spolupráce  po prípadnom zvolení oboch strán do europarlamentu.

Za stranu TIP je lídrom kandidátky Michal Bubán,  ktorý stretnutia s NEOSom aj vedie. Michal Bubán má 33 rokov, je úspešný manažér a skúsenosti s politikou zbiera od januára tohto roku.  „Vstup Michala Bubána do politiky je dobré rozhodnutie, pretože v Európe potrebujeme mladých politikov, nezaťažených politickou minulosťou,“ dodáva Angelika Mlinar, líderka kandidátky NEOSu do europarlamentu.

O ram

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices