Ruská armáda nacvičuje jadrový úder, rebeli nepočúvli Putina

jadrovy utok
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Ruské ozbrojené sily pristúpili k rozsiahlemu cvičeniu so zapojením všetkých druhov vojsk vrátane síl jadrového odstrašenia. Test rakiet sledoval sám prezident Vladimír Putin, píše denník The Huffington Post.

Simulácia útoku

Akcie podľa neho nemajú nič spoločné s ukrajinskou krízou. Šéf Kremľa ale poznamenal, že vývoj v susednej krajine je výsledkom nezodpovednej politiky, ktorá spôsobuje veľké problémy.

„Preverujeme bojovú pripravenosť ruských ozbrojených síl. Oznámili sme to už v novembri minulého roka,“ povedal Putin. Akcie sa zúčastňujú pozemné sily, letectvo i raketové vojsko. Podľa ruských médií je cvičenie simuláciou rozsiahleho jadrového úderu v prípade útoku nepriateľa.

Za jedným stolom

Proruskí radikáli na východe Ukrajiny odmietli výzvu ruského prezidenta Vladimíra Putina, aby odložili referendum. Hlasovanie v Luhanskej a Doneckej oblasti sa má uskutočniť podľa pôvodných plánov túto nedeľu, píše The Guardian.

Ruské médiá a politológovia očakávali, že žiadosť Putina bude akceptovaná. Predseda doneckej vlády Denis Pušilin oznámil, že vodcovia separatistov sú pripravení zasadnúť za jeden stôl a rokovať s predstaviteľmi kyjevskej vlády.

Viac..  Katarína Roth Neveďalová: Opozícia znova útočí na Slovensko v Bruseli

Rassmusen je slepý

Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie rozpútal na sociálnej sieti Twitter slovnú prestrelku s ruskou diplomaciou. Anders Fogh Rasmussen spochybnil tvrdenie Moskvy, že nariadila odsun svojich vojakov z hraníc s Ukrajinou. Podľa Moskvy trpí slepotou.

„Nevidím žiadne známky toho, že by Rusko sťahovalo svojich vojakov,“ napísal. Jeho príspevok vyvolal búrlivú diskusiu, do ktorej sa po niekoľkých hodinách zapojila i moskovská diplomacia.

„Tým, ktorí trpia slepotou, odporúčame, aby si prečítali prehlásenie prezidenta Putina,“ odpovedali v angličtine úradníci ruského ministerstva zahraničia. Putin v stredu nariadil, aby sa ruské jednotky stiahli.

Viac informácií nájdete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

Borrell odsúdil dohodu na umiestnenie ruských jadrových zbraní v Bielorusku

Európska únie slovne odsúdila dohodu medzi Ruskom a Bieloruskom, ktorá povoľuje umiestnenie ruských jadrových zbraní …

Consent choices