Kukan: Putinovi sa situácia vymkla spod kontroly

kukan
Slovenský europoslanec Eduard Kukan. PHOTO: Flickr.

Na Ukrajine je otvorený ostrý konflikt, ktorý podľa europoslanca Eduarda Kukana ohrozuje stabilitu Ukrajiny i okolitých krajín. Kukan to uviedol na piatkovom stretnutí s novinármi v Košiciach.

Jediný spôsob riešenia

„Mali by sme mať životný záujem na tom, čo sa tam deje. Mali by sme sa k tejto problematike vyjadrovať veľmi jasne a zrozumiteľne,“ povedal Kukan. Doložil, že zazlieva nášmu premiérovi hmlisté, nejasné vyjadrenia v otázke riešenia problémov na východe Ukrajiny.

Podľa Kukana sa problémy na východe Ukrajiny dajú vyriešiť diplomatickou cestou a politickými rokovaniami medzi hlavnými hráčmi – Ukrajinou, Ruskom, Európskou úniou a USA. Podľa neho je to jediný možný spôsob riešenia.

Únia nás v tom nenechá

Na druhej strane vyslovil obavy, že po tom, čo sa Putinovi separatisti vymkli spod kontroly, môže nastať chaotická situácia. Môže mať negatívny dopad na celú Európu.

Pokiaľ ide o možnú emigráciu Ukrajincov na Slovensko, Kukan povedal, že chce povzbudiť ľudí na východe Slovenska. Myslí si, že by nás Európska únia podržala a poskytla pomocnú ruku.

Viac..  Krajiny EÚ prisľúbili 7,7 miliardy eur na humanitárne účely

Vojaci verzus rebeli

V ukrajinskom Mariupole sa odohrali strety medzi provládnymi silami a proruskými separatistami. Boje si vyžiadali najmenej 21 obetí a zranených. Proruskí radikáli sa zmocnili policajnej budovy.

Separatistické sily uviedli, že násilie odštartovalo po oslavách konca Druhej svetovej vojny. Ukrajinskí vojaci mali strieľať ako prví.

Viac informácií nájdete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

Európa chce od Číny dve veci, ale nie je isté či ich dostane

Európa chce od Číny dve veci – zmenu jej relatívne proruského postoja k vojne na …

Consent choices