mikolášik
Miroslav Mikolášik, europoslanec. PHOTO © European Union

Europoslanec Mikolášik: Keby nebolo mňa, Slovensko výnimku na čerpanie eurofondov nedostane

mikolášik
Miroslav Mikolášik, europoslanec. PHOTO © European Union

V Európskom parlamente pôsobíte už druhé funkčné obdobie. Ako by ste zhodnotili prácu uplynulých piatich rokov?

Konkrétne môžem povedať čo som urobil a na čo som hrdý. Málo sa o tom vie, málo sa o tom píše. Vo Výbore pre regionálny rozvoj som bol práve ja, ktorý rozhodujúcim spôsobom spôsobil to, že Slovensko bude mať výnimku. Iba dve krajiny, Slovensko a Rumunsko, budú môcť o jeden rok dlhšie čerpať eurofondy. Z 11,5 mld. eur sme zatiaľ vyčerpali len polovičku a týmto predĺžením si dovolím odhadnúť, že 200-300 mil. eur bude pre Slovensko zachránených. Ide o veľké peniaze pre našich starostov, primátorov, pre tých, ktorí si nestačili svoj projekt podať a úspešne nechať prefinancovať s európskych peňazí. Taktiež som mal strategickú správu o práve čerpaní všetkých členských štátov. Porovnával som ich, bolo to veľmi dobre prijaté a na konci sa z toho urobili závery.

Pracujem vo Výbore pre životné prostredie, verejné zdravie a bezpečnosť potravín. Tu by som napríklad spomenul, že som bol viackrát aj hlavným spravodajcom. Bol som spravodajcom k správe, ktorá sa týkala zvýšenia počtu alebo dostupnosti orgánov určených na transplantáciu. V tejto chvíli ako sa rozprávame až 60 000 ľudí v Európe čaká na transplantáciu srdca, pľúc, pečene alebo obličiek. Ak ju nedostanú do konca týždňa, tak zomrú. Znamená to, že touto direktívou, ktorá sa už uplatňuje v praxi, sú tisíce ľudí zachránených. Som veľmi spokojný, že práve táto direktíva, ktorá navždy ponesie moje meno pomôže kvalite života a zdraviu občanov, aj zo Slovenska. Navyše sme posilnili aj cezhraničnú výmenu týchto orgánov, je to správny systém. Keď tridsať ročný človek, ktorý potrebuje srdce a dostane ho, tak žije ďalších tridsať alebo štyridsať rokov, môže sa oženiť, môže mať deti, môže žiť plnohodnotný život.

Ďalšou vecou, ktorá sa mi podarila presadiť bola, aby sa mohli nechať občania liečiť aj v zahraničí. Ide o vzájomné uznávanie tohto práva, medzi jednotlivými členskými krajinami. Každý človek sa dnes môže nechať operovať v Paríži alebo si nechať operovať bedrový kĺb v Berlíne. Pokiaľ si o to včas zažiada, potom ide o komunikáciu medzi jeho poisťovňou a príslušnou inštitúciou, kde prebehne operácia. Je to ďalší krok vpred.

Musím pripomenúť, že našou spoločnou činnosťou, všetkých slovenských europoslancov, sme zariadili dvojnásobok peňazí, ktoré sme mali dostať na odstávku jadrovej elektrárne v Jaslovských Bohuniciach. Zatiaľ som nezaregistroval nespokojnosť občanov v oblasti Bohuníc a Trnavy. Ľudia tu žijú pokojne, pretože máme dostatok peňazí, aby sa prekvalifikovali na iný druh práce. Napríklad aby začali podnikať, založili si malý alebo stredný podnik. Aby neostali závislí len na zavierajúcej sa jadrovej elektrárni.

V neposlednom rade som si všímal tému ľudských práv. Ako lekár som spolupredsedom pracovnej skupiny pre bioetiku. Patrí to medzi veľké úspechy, akéhokoľvek slovenského europoslanca. Diskutujeme o mnohých veciach, ktoré sa dejú v oblasti vedy, výskumu, biológie a pokroku. Keď hovoríme o niektorých vedeckých pokrokoch na pôde Európskeho parlamentu snažím sa moju vzdelanosť posúvať aj kolegom, Nemcom, Francúzom, Španielom, Švédom, ktorí sú napríklad učiteľka, inžinier alebo právnik a mnohokrát ani netušia, o čom hlasujú. Dávam tomu vedecký a morálny rozmer.

Máme len pár týždňov do eurovolieb. Posledné plenárne zasadnutie sa skončilo, čo budete robiť teraz?

Ja som poslanec, ktorý chodí do regiónov medzi občanov. Robil som to celých päť rokov. Raz som bol v Kežmarku, raz v Prešove, raz v Námestove, inokedy v Trnave, či v Banskej Bystrici alebo v ďalších regiónoch. Každý piatok som si robil tzv. poslanecké výjazdy. Teraz budem mať možnosť s občanmi intenzívnejšie hovoriť. Počúvam, čo ich trápi a ich trápenia sú aj mojimi trápeniami. Od toho je slovo poslanec, ľudia cezo mňa na pôdu Európskeho parlamentu prenášajú svoje potreby a túžby. Kľúčové slová, ktoré mám v hlave, keď sem idem pracovať sú zamestnanosť a životná úroveň. Nie som hluchý ani v prípade,  keď občania hovoria, a to všade kde chodím, že napríklad pre nich ľudská rodina je prirodzená rodina. Prenášam ich názor a zastupujem ich, pretože na pôde Európskeho parlamentu je zastupiteľská demokracia. Moji voliči si takisto neželajú, aby s ľudským životom hocikto hocijako zaobchádzal. Neželajú si, aby raz na Slovensku platila eutanázia. Aj to tu prezentujem a chránim život od svojho začiatku až po prirodzený koniec.

Aktuálna téma volieb. Ak Vás občania zvolia, budete pokračovať v témach, ktoré ste spomenuli a sú rozbehnuté?

Vždy som túžil, aby mi niekto položil otázku akými jazykmi hovorím. Hovorím štyrmi jazykmi, plynulo anglicky a francúzsky. Nie všetky rokovania výborov, formálne alebo neformálne stretnutia sú nie vždy zabezpečené tlmočníkmi. Samozrejme v pléne hrdo vystupujem po slovensky, pretože slovenčina je jeden z oficiálnych jazykov. Len za toto obdobie som v pléne vystúpil štyristotridsaťkrát, čo znamená, že som tu známy poslanec. Mám tu čo povedať a štyrikrát som bol hlavným spravodajcom. Ak by sme robili rebríček aktivity európskych poslancov, tak som určite v prvej trojke (statistiky.europske.noviny.sk, pozn.red). Občania si to môžu ľahko skontrolovať na internete, kde sú tieto informácie prístupné. Keďže som tu pôsobil istý čas, tak som si už získal určitý rešpekt. Ak hovorím s Nemcom po nemecky, s Francúzom po francúzsky a s Angličanom po anglicky, keď od nich žiadam, aby hlasovali za niečo, čo presadzujem, viem si ich potom aj nakloniť na svoju stranu. Často to používam, hovorí sa tomu kuloárna diplomacia. Tí ľudia ma poznajú, oslovujem sa s nimi krstným menom. Dôverujú mi, keď hlasujú za to, čo presadzujem. Samozrejme, že to nepresadzujem pre seba, ale pre ľudí, ktorých zastupujem. Nie len Európanov ako takých, ale v prvom rade mám na mysli Slovákov a Slovenky, ktorí žijú u nás doma, mladé rodiny, ľudí, ktorí sa chcú uplatniť, ktorí chcú mať zamestnanie a slušný život. Aby nemuseli cestovať za prácou, našli si pracovnú príležitosť, kvalitne zaplatenú na úrovni tých krajín, ktoré sú od nás zatiaľ bohatšie.

Viac..  Europoslankyňa Miriam Lexmann: Musíme prehodnotiť ciele "Green Dealu"

Moje rozloženie výborov je veľmi dobre nastavené. Ak by som znova dostal dôveru občanov, znova by som sa o ne uchádzal. Tam kde sú peniaze, to je regionálny rozvoj. Mimochodom aj vďaka našim hlasovaniam, našej práci Výboru pre regionálny rozvoj bude mať Slovensko v nasledujúcom období 2014-2020 k dispozícii až 15 mld. eur. Pripomínam, že peniaze, ktoré k nám idú z Európskej únie predstavujú 70 % všetkého, čo na Slovensku financujeme. Keby nebolo Únie, mali by sme 30 %, boli by sme chudobný príbuzný, ktorý by sa nevedel rozvíjať, nevedel by si financovať napríklad diaľnice, ale aj mnoho ďalších vecí. Som hrdý, že sme to obhájili. Ide už len o to.

Druhý výbor je Výbor pre životné prostredie, zdravie a bezpečnosť potravín. Poznáte škandály v oblasti potravín, treba to strážiť. Zdravie sme spomenuli, máme tu deti, výskum, nové antibiotiká, liečbu rakoviny. V klimatických otázkach a životnom prostredí máme predsa ovzdušie, pitnú vodu, čistotu spodnej vody, použitie pesticíd v poľnohospodárstve. Rôzne iné témy, ktoré treba naozaj strážiť a na ktoré sa treba pozrieť aj po odbornej stránke.

Ako bývalý veľvyslanec Slovenskej republiky pracujem aj vo Výbore pre ľudské práva. Ľudské práva je veľmi dôležitá téma. Európa obhajuje ľudské práva aj v zahraničí, ale aj niekedy v rámci Európy sa tieto ľudské práva porušujú. Napríklad rôzne nezmyselné súdne procesy ako Lautsi verzus Taliansko, kde nepadol ešte verdikt. Ide o prípad, keď sa fínska občianka, ktorá sa presťahovala do Talianska, rozhorčila a obžalovala Taliansku republiku za to, že jej dieťa sa musí v škole pozerať na kríž na stene. V situácii, v ktorej hľadí každý len na seba, každý je egoista, každý vidí všetko len cez peniaze a cez prospech. Niekto potom vidí symbol, niekto sa pre niekoho obetuje až tak, žeby preňho zomrel – tak tento symbol vyrušuje túto pani. Uznajme, že to je porušenie ľudských práv aj tých, ktorí si hovoria, že sú kresťania.

Toto všetko sú dôležité oblasti, na ktoré niekedy Európa zabúda. Ide spotrebným, utilitárnym, cez peniaze videným svetom. Rád by som preto vyváženým spôsobom dbal na blahobyt, životnú úroveň ale aj o to, čo je rodina, čo sú hodnoty a čo človek znamená v tejto modernej spoločnosti.

Vo voľbách sa občania rozhodujú, komu dajú svoju dôveru. Rozmýšľali ste prípadne nad tým, že by ste ju nemuseli opäť získať?

Nerozmýšľal som ešte nad tým. Som na druhom mieste na kandidátke, ktorú Kresťanské Demokratické Hnutie schválilo. KDH vždy malo zastúpenie v Európskom parlamente, v prvom období tri mandáty a teraz dva mandáty. Myslím si, že je reálna šanca, aby KDH získalo znova dva mandáty. Naši občania sa zaujímajú o hodnoty v Európskej únii a o osud človeka v nej, k voľbám do Európskeho parlamentu chodia. Ak bude slušná účasť, prípadne ak bude vyššia ako v minulých voľbách, kedy bola len niečo málo cez 19 %, pri realistickom odhade sa domnievam, že by som mohol dôveru občanov opäť získať.

Ďakujeme za rozhovor, na otázky spravodajského portálu EuropskeNoviny.sk odpovedal europoslanec Miroslav Mikolášik.

O dub

Odporúčame pozrieť

Čaputová v Európskom parlamente vyzvala Slovákov na účasť v eurovoľbách

Slováci by mali využiť svoje právo a možnosť, a začiatkom júna ísť hlasovať vo voľbách …

Consent choices