Obyvatelia severnej EÚ nechcú, aby sme si boli rovní! Hovorí o tom najnovší prieskum

Južná Európa hlasuje za, severná s redistribúciou a vyrovnávaním rozdielov medzi regiónmi nesúhlasí. Taký je priebežný výsledok základného porovnania názorov používateľov celoeurópskeho volebného kompasu EUvox 2014. Ako ukazuje graf, predovšetkým tie štáty, ktoré sú členmi eurozóny a boli výrazne zasiahnuté dlhovou krízou (Grécko, Španielsko, Portugalsko), sa vyjadrujú v prospech prerozdeľovania.

eu vox 2014

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na druhej strane, používatelia z krajín, ktoré sú čistými prispievateľmi, ako napríklad Dánsko a Holandsko, sú jednoznačne proti. Používatelia z novších krajín EÚ sa umiestňujú medzi týmito dvoma krajnými pozíciami, avšak jasná väčšina s prerozdeľovaním pochopiteľne súhlasí.

Ani táto skupina však zďaleka nie je homogénna. Súhlasné názory najviac dominujú v Bulharsku a Chorvátsku, kým používatelia v Českej republike, ale aj Litve a Poľsku sa svojimi názormi viac približujú k odporcom vyrovnávania. Slovensko sa umiestňuje približne v strede názorového rozpätia EÚ28.

„Treba si uvedomiť, že tieto výsledky nenahrádzajú reprezentatívny výskum. Ak sa pozrieme na takmer 5000 doterajších používateľov zo Slovenska, vidíme, že medzi nimi dominujú mladší ľudia, ktorí sa vyznačujú pro-trhovými postojmi. Zaujímavé však, je že s vyrovnávaním regionálnych rozdielov v rámci EÚ súhlasia väčšinovo aj tí používatelia, ktorým je blízka liberálna a eurokritická SaS“, uviedla Oľga Gyárfášová, odborná garantka projektu EUvox na Slovensku.

EUvox sa používateľov pýta aj na ich volebné zámery. „Podľa priebežných výsledkov EUvox je najväčšia časť jeho používateľov zatiaľ nerozhodnutá, ktorú stranu bude 24. mája voliť”, hovorí Gyárfášová.

Viac..  Ivan Štefanec: Smrť Slováka si žiada spravodlivé vyriešenie prípadu

EUvox si od 1. mája do 7. mája 2014 vyskúšalo vyše štvrťmilióna používateľov (presne 272 406) v 28 krajinách EÚ, na Slovensku vyše 4-tisíc používateľov (4 098). K dnešnému dňu je používateľov už 372 568, na Slovensku kompas použilo 4988 ľudí. Projekt vznikol v spolupráci odborníkov z 28 členských štátov Európskej únie v konzorciu holandskej organizácie Kieskompas a akademickej platformy Preferencematcher. „Volebný kompas na Slovensku nastavoval tím akademikov a odborníkov, medzi ktorými sú napríklad expertka na Slovensko Karen Henderson z Univerzity v Leicestri, ktorá v súčasnosti pôsobí na Univerzite Komenského, či politológovia Grigorij Mesežnikov a Erik Láštic,“ hovorí country manažér projektu Ján Glovičko.

Pozície strán boli identifikované a kódované tímom odborníkov na základe viacerých zdrojov informácií (napr. programy strán, rozhovory s kandidátmi a lídrami, prejavy politikov či názory expertov). Konkrétne pozície sa určovali vo viackolovom anonymnom kódovaní.

EUvox 2014 je akademický projekt, nie je spojený so žiadnou politickou stranou alebo hnutím. Otázky vybrali a sformulovali výskumníci z krajín EÚ. Politické strany nemali žiaden vplyv na výber otázok.

Volebnú kalkulačku nájdete aj na portáli Európskych novín, stačí kliknúť na tento odkaz.

O ram

Odporúčame pozrieť

Čaputová v Európskom parlamente vyzvala Slovákov na účasť v eurovoľbách

Slováci by mali využiť svoje právo a možnosť, a začiatkom júna ísť hlasovať vo voľbách …

Consent choices