Ukrajinci hlasujú o samostatnosti, boje v uliciach neutíchajú

ukrajina
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Volebné urny a zoznamy voličov sú na svojich miestach. S účasťou medzinárodných pozorovateľov sa nepočíta. Kyjev a západné štáty hlasovanie neuznávajú, píše britský denník The Guardian.

Fatálne následky

Ukrajinský prezident Oleksander Turčynov trvá na tom, že sú referendá v Doneckej a Luhanskej oblasti nelegálne. Prípadné osamostatnenie by znamenalo sebadeštrukciu východnej Ukrajiny.

„Pre tieto oblasti je to krok do priepasti. Je to eufória, ktorá môže mať katastrofálne dôsledky. Množstvo ľudí ich pociťuje už dnes,“ uviedla úradujúca hlava štátu.

Platný výsledok

Hlasovacie miestnosti sa oboch republikách otvoria v nedeľu o ôsmej hodine ráno (7:00 SEČ). Referendum skončí v Luhanskej miestnosti o 20:00, donecké miestnosti budú fungovať o dve hodiny dlhšie. Výnimkou sú banské mestá, v ktorých končí pracovná doba neskoro večer.

Organizátori k referendu neprizvali žiadnych medzinárodných pozorovateľov. Separatisti zároveň oznámili, že výsledok bude platný bez ohľadu na to, koľko ľudí sa hlasovania zúčastní. Prípadný bojkot zo strany priaznivcov kyjevskej vlády nebude mať na referendum žiaden vplyv.

Putina ignorovali

Otázkou zostáva, ako sa k obom referendám krymského typu postaví ruský prezident Vladimir Putin. Ukrajinské vnútrozemie je väčším sústom ako nedávno anektovaný polostrov Krym.

Viac..  Inštitúcie EÚ sa dohodli na nástroji na reformu a rast pre západný Balkán

Obe oblasti majú 6,7 milióna obyvateľov. Pre Ukrajinu sú priemyselné centrá kľúčovými. Proruskí radikáli usporiadajú referendá aj napriek Putinovej výzve, ktorá doporučovala separatistom odklad hlasovania.

Prvé obete

Podľa agentúry RIA Novosti sa bojuje v Slavjansku. Tamojšie hlasovanie napriek tomu začalo. Ďalšie podrobnosti o situácii nie sú známe. Podľa informácií sa strieľa v blízkosti obce Andrijivka. Hovorca vzbúrencom potvrdil obete. Ich počet nie je známy.

Paľba a explózie sa ozývali počas celej noci zo soboty na nedeľu. Slavjansk má približne 110-tisíc obyvateľov, ktorých kontrolujú separatisti.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

Putinova vojna urýchlila zelenú transformáciu Únie

Ruský vodca Vladimir Putin svojou vojnou na Ukrajine nevedomky urýchlil zelenú transformáciu Európskej únie (EÚ), …

Consent choices