Na východe Ukrajiny prebieha referendum, vojaci pália do davu

ukrajina separatisti
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Na východe Ukrajiny prebieha referendum o nezávilosti. Voliči majú o voľby záujem. Kyjev ani západné štáty nedeľné hlasovanie neuznávajú, píše britský denník The Guardian. Podľa informácií začali proruskí separatisti páliť do davu. Streľba si vyžiadala dvoch mŕtvych.

 

 

 

Platný výsledok

Hlasovacie miestnosti sa v oboch republikách otvorilo v nedeľu o ôsmej hodine ráno (7:00 SEČ). Referendum skončilo v Luhanskej miestnosti o 20:00, donecké miestnosti fungovali o dve hodiny dlhšie. Výnimkou sú banské mestá, v ktorých pracovná doba končí neskoro večer.

Organizátori k referendu neprizvali žiadnych medzinárodných pozorovateľov. Separatisti zároveň oznámili, že výsledok bude platný bez ohľadu na to, koľko ľudí sa hlasovania zúčastní. Prípadný bojkot zo strany priaznivcov kyjevskej vlády nebude mať na referendum žiaden vplyv.

Prvé obete

Podľa agentúry RIA Novosti sa bojuje v Slavjansku. Tamojšie hlasovanie napriek tomu začalo. Ďalšie podrobnosti o situácii nie sú známe. Podľa informácií sa strieľa v blízkosti obce Andrijivka. Hovorca vzbúrencom potvrdil obete. Ich počet nie je známy.

Paľba a explózie sa ozývali počas celej noci zo soboty na nedeľu. Slavjansk má približne 110-tisíc obyvateľov, ktorých kontrolujú separatisti.

Viac..  M. Beňová: Musíme chrániť deti pred sexuálnym zneužívaním na internete

Hlasovanie do noci

V každej oblasti sa otvorilo 1 500 hlasovacích miestností. Podľa hovorcu Luhanskej oblasti prišlo 22 percent ľudí. Podľa ukrajinského portálu Kyjev Post sa v oblasti dajú nájsť obce, kde sa referendum nekonalo. Patrí sem Svatov, Markivca či Novopskov. Riaditelia niektorých škôl odmietli pustiť organizátorov referenda do učební. Tie mali slúžiť ako volebné miestnosti. Na niektorých miestach sa hlasovalo v improvizovaných podmienkach.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

Stefanec

Ivan Štefanec: Na referendum populistov a extrémistov sa nechystám

Slovensko čaká v sobotu referendum o zmene znenia ústavy v otázke dĺžky volebného obdobia Národnej …

Consent choices