Euro voči doláru klesá strmhlav nadol!

euro
PHOTO: Flickr.

Veľká Británia uplynulý pondelok sviatkovala a objem obchodov uskutočnených počas európskej seansy bol tak nižší. Najobchodovanejší menový pár sveta levitoval v okolí hladiny 1,3880 EURUSD a tesne pod ňou napokon obchodovanie i uzavrel.

 

 

 

Fakt, že mimoriadne pozitívne výsledky z amerického trhu práce nepohnali nahor výnosy z amerických dlhopisov, odradil v utorok obchodníkov od nákupov dolára. Ten oslabil voči celému košu mien až na polročné minimum.

 

Z tejto skutočnosti, a tiež z lepších výsledkov predstihových indikátorov PMI z periférie, tak ťažilo euro, ktoré si voči zelenej bankovke polepšilo až na úroveň 1,3950 EURUSD. V jej blízkosti sa euro obchodovalo aj v stredu. Vo štvrtok ECB v súlade s očakávaniami výšku úrokových sadzieb v eurozóne nemenila a základná sadzba tak zotrvala na úrovni 0,25 %.

Keďže ale obchodníci okrajovo očakávali, a v kútiku duše aj dúfali, že ECB by mohla zasiahnuť, zverejnenie rozhodnutia o ponechaní sadzieb bez zmeny vyhnalo euro na nové dvaapolročné maximum voči doláru na úrovni 1,3993 EURUSD. „Euro sa tak psychologickej hladiny 1,4000 EURUSD dotknúť nedokázalo,“ uviedla Dana Špacírová, analytička Poštovej banky.

Mario Draghi totiž stihol v pravý čas zasiahnuť a zraziť euro nadol. A tak zatiaľ čo pätnásť minút pred treťou hodinou siahalo euro na hladinu 1,4000 EURUSD, o tretej už bolo na hladine 1,3900 EURUSD. Ani tam sa však oslabovanie eura nezastavilo a naša mena si do záveru obchodovania pohoršila až na úroveň 1,3840 EURUSD.

Piatkové obchodovanie sa na trhu síce nieslo v pokojnom duchu, no v znamení pokračujúceho oslabovania eura voči doláru. Smerom nadol euro tlačilo aj prelomenie viacerých technických úrovní spojené s aktiváciou automatických objednávok. Za dva dni tak euro stratilo na sile viac ako dve figúry a za celý uplynulý týždeň oslabilo o – 0,8 %, keď piatkové obchodovanie uzavrelo na úrovni 1,3760 EURUSD. Oslabovanie eura by podľa nás malo pokračovať aj v ďalších dňoch a vylúčený nie je ani dlhotrvajúci pokles a vznik medvedieho trendu.

Meny nášho regiónu minulý týždeň voči euru posilňovali. Najvýraznejší zisk, na úrovni 1,2 %, si voči spoločnej európskej mene zaknihoval maďarský forint, ktorý sa v piatok večer obchodoval na úrovni 304,00 EURHUF. Viac ako pol percenta voči euru minulý týždeň získal poľský zlotý, ktorý týždeň ukončil na úrovni 4,1820 EURPLN. V miernom zisku o približne štvrtinu percenta ukončila minulotýždňové obchodovanie aj česká koruna, ktorej kurz sa v piatok pohyboval na úrovni 27,380 EURCZK.

Viac..  Vladimír Bilčík: Hlavná európska prokurátorka povedala, že zrušením špeciálnej prokurátory sa prekročila červená čiara

ECB je pripravená zasiahnuť proti nízkej inflácii

Uplynulý týždeň bol bohatý na zasadnutia centrálnych bánk. V stredu 7. mája zasadli poľská a česká centrálna banka, ktoré nastavenie úrokových sadzieb nemenili. Základná úroková sadzba v Poľsku tak zotrvala na úrovni 2,50 % a sadzba u našich západných susedov je aj naďalej stanovená na technickej nule, teda na úrovni 0,05 %.

Vo štvrtok sa stretli aj britskí centrálni bankári pod hlavičkou BoE, ktorí ponechali bez zmeny základnú sadzbu na úrovni 0,50 % a nemenili ani cieľový objem nakupovaných aktív z úrovne 375 mld. GBP. Najsledovanejšie bolo štvrtkové zasadnutie ECB. Európski centrálni bankári ponechali základnú sadzbu bez zmeny na úrovni 0,25 % a nepristúpili ani k inému, menej štandardnému kroku na uvoľnenie menovej politiky.

Guvernér ECB Mario Draghi však na tlačovej konferencii po zasadnutí uviedol, že ECB je pripravená proti nízkej inflácii zasiahnuť už na najbližšom júnovom zasadnutí. Ako, to nekonkretizoval, no do úvahy prichádzajú popri „klasickom“ znižovaní úrokových sadzieb aj ďalšie lacné úvery pre komerčné banky či nesterilizované nákupy štátnych dlhopisov, teda tzv. kvantitatívne uvoľňovanie.

O ram

Odporúčame pozrieť

Bulharsko

Zavedenie eura v Bulharsku môže byť posunuté

Snaha bulharskej vlády o prijatie eura je na dobrej ceste, ale jeho zavedenie môže byť …

Consent choices