Referendá na východe sú fraškou, tvrdí prezident Turčynov

Oleksandr Turčynov
Oleksandr Turčynov, dočasný ukrajinský prezident. PHOTO: Flickr.

Dočasný ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov považuje nedeľňajšie referendá na východe krajiny za frašku a vyjadril presvedčenie, že nebudú mať žiadne právne dôsledky. Zároveň obvinil Rusko zo spoluorganizovania sporných všeľudových hlasovaní.

Referendum neuznajú

Predstavitelia mnohých európskych krajín a USA upozorňovali, že neústavné referendum neuznajú. Situáciu bude v pondelok v Kyjeve riešiť prezident EÚ Herman Van Rompuy. Rusko bolo vo svojich vyjadreniach doteraz pomerne opatrné a hovorca Kremľa Dmitrij Peskov oznámil, že prezident Vladimir Putin sa k referendu vyjadrí potom, čo zanalyzuje jeho výsledky.

„Moskva s úctou prihliada na prejav vôle obyvateľov Doneckej a Luhanskej oblasti. Vychádza z toho, že praktická realizácia výsledkov referend prebehne civilizovanou cestou bez akýchkoľvek prejavov násilia, prostredníctvom dialógu medzi predstaviteľmi Kyjeva, Donecka a Luhanska,“ píše sa v ruskom prehlásení.

Moskva dúfa, že sa podarí nadviazať dialóg medzi Kyjevom, Doneckom a Luhanskom. Uvíta akékoľvek snahy o sprostredkovanie.

Federalizácia krajiny

Stály predseda Európskej rady v pondelok pricestuje na oficiálnu návštevu Ukrajiny, kde bude s najvyššími predstaviteľmi tamojšej dočasnej vlády debatovať o spôsoboch stabilizácie napätej situácie a organizácii májových prezidentských volieb.

Belgický expremiér ako jeden z najvyšších predstaviteľov únie si od návštevy sľubuje vytvorenie národného dialógu a zastavenie násilia na východe krajiny. Van Rompuya do Kyjeva pozval dočasný premiér Arsenij Jaceňuk, ktorý by zase spolu s ďalšími členmi vlády v utorok mal prísť do bruselského sídla bloku. Ten chce Kyjevu pomôcť aj ekonomicky v podobe úverov v celkovej hodnote 11 miliárd eur.

EÚ spolu s USA dúfajú, že prezidentské voľby plánované koncom mája ukončia nepokoje na východe Ukrajiny. Problémy s voľbami má však susedné Rusko, ktorého vláda navrhuje ukončenie ozbrojených operácii proti proruským povstalcom v pohraničných regiónoch. Hlasovaniu by podľa Moskvy mala predchádzať aj debata o novej podobe ústavy. Moskva totiž navrhuje federalizáciu krajiny v záujme väčších právomoci pre regióny s etnickými Rusmi.

Voľby nebudú mať dôsledky

Dočasný ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov považuje nedeľňajšie referendá na východe krajiny za „frašku“ a vyjadril presvedčenie, že nebudú mať „žiadne právne dôsledky“. Zároveň obvinil Rusko zo spoluorganizovania sporných všeľudových hlasovaní. „Tieto procesy sú inšpirované lídrami Ruskej federácie a poškodia ekonomiku v Doneckej a Luhanskej oblasti,“ uviedol v oficiálnom stanovisku Turčynov.

Viac..  EÚ zrejme umožní retroaktívne clá pre čínske elektromobily

Cieľom referend je podľa neho „destabilizovať situáciu na Ukrajine“ ako aj „narušiť prezidentské voľby“ naplánované na 25. mája. Z nich by mal vzísť Turčynovov nástupca, keďže súčasný líder Ukrajiny má len dočasný mandát po zosadení jeho predchodcu Viktora Janukovyča.

Pokles akcií

Ruské akcie vstúpili do nového týždňa s poklesom, keď separatistické referendá na východe Ukrajiny prehĺbili obavy z eskalácie súčasnej krízy. Moskovský index MICEX do 8:25 SELČ klesol o 0,2 percenta na 1 370,4 bodu a index RTS, kde sa cena akcií stanovuje v dolároch, o 0,6 percenta na 1 225,6 bodu.

Ruský akciový trh podľa analytikov zostáva pod tlakom pre obavy z rozšírenia západných sankcií. Údaje ruskej centrálnej banky ukázali, že Rusi sa v marci zbavovali národnej meny najrýchlejším tempom za päť rokov.

Práve začiatkom marca prezident Putin vyhlásil, že Rusko má právo vtrhnúť na Ukrajinu s cieľom chrániť tamojších rusky hovoriacich obyvateľov.

Pričlenenie je správny krok

Jeden z lídrov separatistov na východe Ukrajiny, šéf volebnej komisie Roman
Ljagin považuje pripojenie sa Doneckej a Luhanskej oblasti k Rusku za správny ďalší krok po úspešných referendách o nezávislosti týchto regiónov.

„Pričlenenie k Rusku je pravdepodobne ten správny krok,“ povedal Ljagin novinárom v Donecku. Ďalší vysoký predstaviteľ separatistického vedenia Denis Pušilin podľa najnovších správ požiadal Moskvu o pričlenenie Doneckej oblasti k Ruskej federácii.

Vláda v Kyjeve  považuje nedeľňajšie referendá za frašku, Moskva však vyhlásila, že bude výsledok rešpektovať. Obe oblasti si už zmenili názov na Doneckú ľudovú republiku a Luhanskú ľudovú republiku. Ruskí predstavitelia naďalej popierajú, že by uvažovali o pričlenení separatistických oblastí, ako tomu bolo v marci v prípade Krymu.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

Stefanec

Ivan Štefanec: Na referendum populistov a extrémistov sa nechystám

Slovensko čaká v sobotu referendum o zmene znenia ústavy v otázke dĺžky volebného obdobia Národnej …

Consent choices