benova
Monika Flašíková Beňová, slovenská europoslankyňa. PHOTO: © European Union 2015.

M. Flašíková Beňová: Politika EÚ v oblasti nezamestnanosti je nedostatočná!

benova
Monika Flašíková Beňová, slovenská europoslankyňa. PHOTO: © European Union 2014

Súčasná politika Európskej únie (EÚ) v oblasti znižovania nezamestnanosti je nedostatočná. Neustály tlak na znižovanie verejných výdavkov v čase krízy sa z hľadiska stimulácie európskych ekonomík a snáh zameraných na podporu vytvárania nových pracovných miest ukazuje ako kontraproduktívny. Výsledkom je dlhodobo pretrvávajúci vysoký počet ľudí bez práce.

Nezamestnanosť je nepochybne jedným z najväčších problémov súčasnej Európy. Priemer EÚ dosahuje dlhodobo dvojciferné hodnoty, na Slovensku je situácia ešte o niečo horšia. „Riešenia vôbec nie sú jednoduché. Ukazuje sa však, že doteraz prevažujúca politika rozpočtových škrtov presadzovaná pravicovými politickými silami, problém nezamestnanosti v EÚ nerieši. Naopak, prispieva k stagnácii, či až k zhoršovaniu situácie na trhu práce,“ uviedla poslankyňa Európskeho parlamentu (EP) Monika Flašíková Beňová.

Výrazné šetrenie na strane verejných výdavkov podľa nej brzdí hospodársky rast a paralyzuje ekonomiku. „Nie je potom schopná vytvárať nové pracovné miesta. Práve tie pritom ľudia po mnohých rokoch krízy a s ňou spojeným poklesom ich životnej úrovne, teraz najviac potrebujú,“ zdôraznila europoslankyňa.

Viac..  Eugen Jurzyca: Ukazuje sa, že ekonomika EÚ začína zaostávať v konkurencieschopnosti. VIDEOBLOG

Riešením je podľa nej nový prístup spojený s výraznejšou podporou investícií, či už verejných alebo súkromných. „Zameriavať by sa mali najmä na inovácie, znižovanie energetickej náročnosti, či rozvoj dopravnej infraštruktúry. Nevyhnutnosťou pri týchto investíciách musí byť samozrejme transparentnosť,“ uzavrela poslankyňa.

O ram

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices