Ukrajinskí politici si sadnú za okrúhly stôl, bez separatistov

ukrajinske vlajky
PHOTO: Flickr.

V sídle ukrajinského parlamentu v Kyjeve má v stredu začať stretnutie pri okrúhlom stole. Obsahom jednania bude riešenie vnútropolitickej krízy a zachovanie jednoty krajiny. Zúčastniť sa majú zástupcovia vlády a občianske spoločnosti, ako aj bývalí prezidenti. Pozvánky nedostali proruskí povstalci z východu krajiny.

Moskva dialóg odsudzuje

Moskva pokus o dialóg dopredu odsudzuje ako nedostatočný a volá po zahájení „širokého národného dialógu s účasťou všetkých síl a regiónov“ o novej ústave, ktorá by zabránila hroziacej katastrofe.

Trvá tiež na okamžitom zastavení vojenskej operácie proti „civilistom“ v Doneckej a Luhanskej oblasti, ovládaných separatistami. Tí tiež v utorkovej potýčke pri Kramatorsku zabili sedem ukrajinských vojakov pri jednej vlastnej strate.

Podpora povstalcov

Kyjev obviňuje Moskvu, že neplní ženevské dohody o urovnaní krízy a podporuje povstalcov, aby zabránila usporiadaniu prezidentských volieb a tiež aby mohla ovládnuť ešte väčší kus ukrajinského územia.

Viac..  EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Za rýchle zahájenie rozhovorov medzi prozápadnou kyjevskou vládou a proruskými separatistami je aj nemecký minister zahraničia Frank-Walter Steinmeier. Ten sa pokúša sprostredkovať dialóg medzi oboma stranami tak, aby sa mohli konať prezidentské voľby plánované na 25. mája.

Kyjev si sľubuje, že voľby by mohli znovu zjednotiť krajinu okolo nového, demokraticky vybraného vedenia. Rebeli však voľby odmietajú.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

Komisia poskytla Ukrajine 1,5 miliardy eur na preklenovacie financovanie

Komisia vyplatila Ukrajine druhú splátku mimoriadneho preklenovacieho financovania v rámci nástroja pre Ukrajinu vo výške …

Consent choices