Odveta za pascu. Na východe Ukrajiny zúri násilie

Kríza na Ukrajine
Kríza na Ukrajine. PHOTO: Flickr.

KRAMATORSK – Ukrajinská armáda zaútočila v stredu večer na skupinu proruských vzbúrencov v meste Kramatorsk vo východukrajinskej Doneckej oblasti. Vojaci do operácie nasadili desať obrnených transportérov a šesť vrtuľníkov. Z miesta sa ozývala streľba z veľkorážnych zbraní. Krízu riešil aj ukrajinskí parlament. Separatisti sa rokovaní nezúčastnili, píše The Independent.

Protiteroristická operácia

Útok sa odohral tridsať kilometrov od Kramatorska, ktorý patrí k hlavným bodom povstalcov na severe Doneckej oblasti.

V utorok v Kramatorsku v pasci nastraženej proruskými separatistami podľa armádnych informácií zahynulo sedem ukrajinských vojakov a ďalších sedem utrpelo zranenia. Jedného zabitého a štyroch ťažko ranených ohlásili aj povstalci.

Podľa veliteľov domobrany, sa operácia armády uskutočnila v obci Solncevo, kde údajne žiadni proruskí radikáli nie sú. Zásah trval pol hodiny a po jeho ukončení sa časť obrnenej techniky presunula k Slavjansku.

Dialóg bez separatistov

V ukrajinskom parlamente medzitým odštartovali prvý okrúhly stôl v rámci národného dialógu, ktorý má vyriešiť súčasnú krízu v krajine. Neúčasť zástupcov separatistov z východu krajiny však vyvolal pochybnosti, či dôjde k zmierneniu napätia.

Za okrúhly stôl zasadli predstavitelia vlády v Kyjeve, vrátane prezidenta Oleksandra Turčynova a premiéra Arsenija Jaceňuka, ako aj zástupcovia občianskeho sektora.

Viac..  Bilčík: Kým slovenská vláda stupňuje útoky na médiá, EÚ posilňuje slobodu a ochranu novinárov

„Budeme viesť dialóg len s tými, ktorí nestrieľajú a nezabíjajú našich občanov,“ vysvetlil neprítomnosť separatistov Jaceňuk. Premiér sa zároveň vyslovil za decentralizáciu krajiny, ktorá by viedla k udeleniu väčších právomocí separatistickým východným regiónom. Posilnenie právomocí by podľa Jaceňuka oslabilo separatistov a znížilo napätie.

Bez diskusie

„Zmenou ústavy budeme môcť decentralizovať moc, udeliť ďalšie právomoci regionálnym úradom a vytvoriť skutočnú rovnováhu medzi centrálnymi a oblastnými úradmi,“ vyhlásil Jaceňuk.

Regióny by si podľa jeho plánu napríklad ponechali časť daní, ktoré by použili na vlastný rozvoj. Vláda v Kyjeve však odmieta akékoľvek diskusie o federalizácii presadzovanej proruskými separatistami, ktorá by mohla viesť k príliš veľkej autonómii.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Putin

NEMECKO: Šéf námorníctva po kontroverzných výrokoch o Kryme odstúpil

BERLÍN 23. januára (SITA/AP) – Šéf nemeckého vojenského námorníctva v sobotu odstúpil zo svojej funkcie …

Consent choices