Svetová elita v Bratislave. Jaceňuk a Kličko účasť odriekli

meeting o ukrajine
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Hlavné mesto privíta viac ako 800 hostí z vyše 65 krajín sveta. Nebudú chýbať premiéri krajín V4 či generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen. Medzinárodná bezpečnostná konferencia GLOBSEC 2014 štartuje v stredu a potrvá do piatku.

Všeobecná hrozba

Šéf Severoatlantickej aliancie (NATO) Anders Fogh Rasmussen, predsedovia vlád Slovenska, Česka, Maďarska aj Poľska Robert Fico, Bohuslav Sobotka, Viktor Orbán a Donald Tusk, taliansky expremiér Mario Monti a desiatky ministrov zahraničia i obrany zo strednej a východnej Európy sa v utorok stretnú v Bratislave. Zúčastnia sa medzinárodnej konferencie GLOBSEC.

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk a vodca ukrajinskej opozície Vitalij Kličko sa konferencie nezúčastnia.„Dynamika posledných dní na Ukrajine ich zdržala a neprídu, poslali námestníčku ministra zahraničných vecí a poradcu pána Klička, máme solídne zastúpenie,“ povedal prezident Slovenskej atlantickej komisie Rastislav Káčer.

Hlavná téma Ukrajina

Zvolený prezident Andrej Kiska využije GLOBSEC na viaceré neformálne stretnutia s expertmi na bezpečnosť a zahraničnú politiku. Zhovárať by sa mal aj s generálnym tajomníkom Severoatlantickej aliancie (NATO) Andersom Fogh Rasmussenom.

Hlavnou témou bude dianie na Ukrajine. „Pre strednú a východnú Európu predstavujú udalosti na Ukrajine najväčšiu bezpečnostnú hrozbu od pádu komunizmu,“ avizoval Káčer.

Štart o 13:00

Účastníci budú diskutovať aj o ďalších horúcich témach medzinárodných vzťahov, napríklad o vzostupe a páde politického islamu, budúcnosti Východného partnerstva a vývoji na západnom Balkáne.

Rovnako o dynamike medzi otázkami bezpečnosti a ochrane súkromia či vzrastajúcich medzinárodných ambíciách Vladimira Putina. Podujatie svojím vystúpením v utorok o 13.00 h oficiálne otvorí podpredseda vlády a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák.

Viac..  Opatrenia na zlepšenie pracovných podmienok stážistov a riešenie nedostatku pracovnej sily a zručností

Pre všetkých

Zúčastniť sa môže aj verejnosť na špeciálnych podujatiach v Starej tržnici. „Budú sa volať Globsec City Talks, kde sme zavolali tých najzaujímavejších rečníkov z konferencie Globsec,“ uviedol výkonný viceprezident Stredoeurópskej strategickej rady Róbert Vass.

Minuloročný GLOBSEC pritiahol 600 hostí z viac ako 60 krajín. Podujatia sa zúčastnili viacerí prezidenti a premiéri, vyše 20 ministrov a štátnych tajomníkov, vrcholní predstavitelia NATO a Európskej únie a stovky expertov od Washingtonu po Peking.

Dopravné obmedzenia

V súvislosti s medzinárodnou konferenciou nebudú v Bratislave chýbať ani menšie dopravné obmedzenia. V stredu od 17:30 do 18:30 bude čiastočné obmedzenie premávky na trase po nábreží generála Svobodu k Redute na Mostovej ulici a v opačnom smere v čase od 21:00 do 22:00.

Prípravy pred konferenciou sú v hoteli Kempinski ako aj v jeho areáli v plnom prúde. Stan pre novinárov má rozlohu 400 metrov štvorcových. Na akciu sa sa akreditovalo 180 domácich a zahraničných novinárov.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

P. Mišík: Potrebujeme EÚ, ktorá dokáže rýchlo a účinne reagovať na nové výzvy

Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Peter Mišík bilaterálne rokoval v …

Consent choices