Ľubomír Schmida
Ľubomír Schmida, líder eurokandidátky Strany zelených. PHOTO: ĽS/redakcia.

Za čistejší vzduch chce v Bruseli bojovať Strana zelených, toto je líder ich eurokandidátky

Ľubomír Schmida
Ľubomír Schmida, líder eurokandidátky Strany zelených. PHOTO: ĽS/redakcia.

Na Slovensku dýchame tretí najhorší vzduch v Európskej únii. Kým v mnohých členských krajinách je ochrana životného prostredia samozrejmosťou, v našich končinách je zelená téma ešte len v plienkach. Nelegálne skládky komunálneho odpadu či drancovanie lesných porastov sú však len špičkou ľadovca. Tieto problémy totiž nevplývajú iba na naše zdravie, ale aj zamestnanosť obyvateľstva. Stranu zelených povedie v nadchádzajúcich eurovoľbách fotograf Ľubomír Schmida s číslom 17.

„Čisté životné a prírodné prostredie – podmienka zdravého života.“ Tak znie heslo strany, ktorí sú súčasťou Európskych zelených. Strana zelených, ktorej osud modrej planéty nie je ľahostajný, sa rozhodla riešiť enviromentálnu agendu z pozície Európskeho parlamentu. Za ich aktivitami stojí aj odstránenie zápachu v Ružomberku, ktorý spôsobovala miestna tehelňa. O štedrý plat europoslanca „zabojuje“ 24.mája osem kandidátov.

Eurofondy pre zdravšie životné prostredie

„Zelení“ vnímajú ako hlavný problém nedostačujúci odpadový systém Slovenska. Samozrejmosťou by mali podľa nich byť vodovody a kanalizácie vo všetkých mestách a obciach nad 2000 obyvateľov. Plánujú tak urobiť do roku 2015 a financie chcú čerpať práve z eurofondov. Vo svojom volebnom programe sa venujú tiež čiernym skládkam a energetickému zhodnocovaniu komunálneho odpadu. Zabrániť chcú najmä nelegálnym vývozom do menej rozvinutých členských krajín.

Pamätajú si „sieťovky“

Horúcou témou je v poslednej dobe aj separovanie odpadu. Hoci slovenské sídliská čoraz častejšie skrášľujú špeciálne nádoby na sklo a plasty, pred sebou máme dlhú cestu. Podľa zelených treba pre občanov vytvoriť podmienky, ktoré by ich k ochrane prírody väčšmi motivovali. Staršie ročníky si ešte stále pamätajú mlieka a jogurty vo vratných sklenených fľašiach a takzvané sieťovky, ktoré nahradili všade poletujúce igelitové tašky. Prvý krok k čistejšiemu zajtrajšku chce strana docieliť povinným zálohovaním PET fliaš, redukciou „igelitiek“ a tetrapakov.

Viac..  EÚ vyčlenila 3,5 miliardy eur na ochranu morí a oceánov v roku 2024

Návrat poľnohospodárstva na slovenskú dedinu

Strana zelených myslela aj na ľudí, ktorí sa musia za prácou sťahovať do mesta. Na dedine zanechávajú svoje korene, domov a lásku k vlasti. Návrat poľnohospodárstva na vidiek má zaručiť nové pracovné miesta a zabrániť nerozvážnemu predaju našej pôdy do zahraničia. Keďže naše lúky a polia sa v súčasnosti využívajú na necelých päťdesiat percent, dotácie v poľnohospodárstve chcú dorovnať na úroveň ostatných členských štátov.

Stop vyrubovaniu lesov

Aby prechádzka lesom bola príjemnejšia, postihy pre neohľaduplných rubačov by mali byť prísnejšie, tvrdia zelení. Honba za ziskom je niekedy taká rozsiahla, že zasahuje aj do chránených krajinných oblastí. Stromy pritom nie sú len drevnou hmotou, ale plnia ďalšie dôležité funkcie v životnom prostredí.

Odmena pre ochrancov prírody

Ak patríte medzi ľudí, ktorí vykurujú dom na solárny systém, máte sa na čo tešiť. Strana zelených chce totiž v prípade zvolenia presadiť, aby domácnosti, ktoré si vyrábajú vlastné teplo a energie, finančne podporoval štát. Prísnejší chcú byť aj v oblasti dovozu výrobných technológií a nekompromisní budú pri pôvodcoch emisií, bez ohľadu na hranice.

O ruz

Odporúčame pozrieť

europsky parlament

Európsky parlament prijal pravidlá o ľudských právach a životnom prostredí pre firmy

Európski poslanci schválili v stredu nové pravidlá, ktoré zaväzujú firmy zmierniť ich negatívny vplyv na …

Consent choices