Babička má „vystarané“. Opatruje ju robot! Zafinancoval to Brusel

starenka-ruky
PHOTO: Ilustračné Flickr.

94-ročná babička Lea už nemôže žiť sama, ale chce zostať doma. Pri súčasnom trende starnutia populácie je mnoho starších ľudí v rovnakej situácii. Robotika ponúka bezpečné a cenovo dostupné riešenie. Tím financovaný Európskou úniou vyvinul systém GiraffPlus. Tento robot pomáha starším ľuďom v ich domovoch, spája ich s rodinou, priateľmi a zdravotníkmi. Prístroje a snímače rozmiestnené v dome dávajú pozor na zdravie a činnosti osamelého človeka. Systém by mal byť v komerčnej výrobe do konca roka 2015. 

Európska únia investovala 3 milióny eur do GiraffPlus, aby sa vyskúšalo, ako by roboti a ďalšie podobné zariadenia mohli pomôcť starším ľuďom žiť bezpečnejší a nezávislý život. Systém zahŕňa snímače a robota. Snímače sú určené pre detekciu činnosti, ako je varenie, spanie alebo sledovanie televízie, a monitorovanie zdravia (krvný tlak, hladina cukru v krvi). Umožňujú opatrovateľom danej osoby sledovať jej pohodu na diaľku a kontrolovať, či napríklad nespadol alebo si nejako neublížil. Robot sa pohybuje po celom dome a umožňuje rodine, priateľom a opatrovateľom virtuálne navštíviť svojho príbuzného.

Viac..  EÚ, WHO a UNICEF si pripomenuli 50. výročie rozšíreného programu očkovania

„Ľudia sa ma pýtajú, prečo som nešla žiť k svojej dcére, ale tá má svoje vnúčatá a mnoho iných povinností. S týmto cenným pomocníkom som oveľa pokojnejšia,“ vysvetľuje 94-ročná Lea Mina Ralli. Používa systém GiraffPlus 5 mesiacov a časo o ňom píše na svojom talianskom blogu.

Podpredsedníčka Európskej komisie Neelie Kroes, zodpovedná za digitálnu agendu, hovorí: „Nikto z nás nemladne, ale nech všetci vedia, že nebudeme starnutím strácať svoju dôstojnosť, rešpekt a nezávislosť. Európska únia investuje do nových technológií, ktoré môžu podporovať staršie generácie.“

O kat

Odporúčame pozrieť

dochodok

Poberatelia dôchodkov mimo EÚ musia do 15. apríla doručiť Potvrdenie o žití

Poberatelia dôchodkov zo Sociálnej poisťovne (SP), ktorí žijú mimo krajín EÚ, musia do 15. apríla …

Consent choices