Putin hrozí zastavením dodávky plynu do Európy

putin
Vladimír Putin, ruský prezident. PHOTO: Flickr.

BRATISLAVA – Ruský prezident Vladimír Putin vo štvrtok informoval viaceré členské štáty Európskej únie, vrátane Slovenska, že ak Ukrajina nebude platiť za dodávky plynu z Ruska, hrozí ich zastavenie do európskeho priestoru od 1. júna 2014.

Po rokovaní s generálnym tajomníkom NATO Andersom Foghom Rasmussenom to vyhlásil predseda vlády Robert Fico. Premiér to označil za „vážne ohrozenie energetickej bezpečnosti Slovenska“.

Ukrajina neuhradila platbu

Putin v liste médiám uviedol, že Ukrajina neuhradila ruskej spoločnosti Gazprom ani jednu platbu za dodávky plynu na Ukrajinu. Celkový dlh vzrástol z 2,2 miliárd amerických dolárov na 3,5 miliárd, a to napriek skutočnosti, že Ukrajina dostala prvú časť úveru od Medzinárodného menového fondu vo výške 3,2 miliardy, pripomenul Putin.

„Vzhľadom na okolnosti vystavila ruská spoločnosť zálohovú faktúru za dodávky plynu Ukrajine, ktorá je plne v súlade so zmluvou. Po 1. júni budú dodávky obmedzené len na čiastku, ktorú ukrajinská spoločnosť zaplatí vopred,“ uviedol ruský prezident.

Ukrajina chce zaplatiť do konca mája

Ukrajina je pripravená zaplatiť Rusku za dodávky plynu 4 miliardy amerických dolárov do konca mája. Povedal to vo štvrtok námestník ukrajinského ministra energetiky Ihor Didenko a dodal, že Kyjev túto sumu vypočítal za predpokladu, že základná cena plynu je 268,5 dolárov za tisíc kubických metrov.

Viac..  Panetta: V ECB panuje čoraz väčšia zhoda v otázke zníženia úrokov

„Ukrajinská strana jasne povedala, že ak sa zafixuje cena 268,5 dolárov, potom je Naftogaz ochotný zaplatiť do konca mája zhruba 4 miliardy,“ uviedol Didenko na tlačovej konferencii. Rusko v súčasnosti od Kyjeva žiada 485 amerických dolárov za tisíc kubických metrov plynu.

Rusko: nebudú platiť ani so zľavou

Ruský minister energetiky Alexander Novak vo štvrtok povedal, že jeho krajina nevidí možnosť, že Ukrajina bude platiť za dodávky plynu, dokonca aj keby dostala zľavu. Tieto obavy vo štvrtok zopakoval aj Putin.

„Ruská federácia je stále otvorená pokračovať v rokovaniach a spolupracovať s európskymi krajinami, aby sa situácia znormalizovala. Tiež dúfame, že Európska komisia sa bude aktívnejšie zapájať do dialógu s cieľom vypracovať konkrétne a reálne riešenia, ktoré pomôžu stabilizovať ukrajinskú ekonomiku,“ uzavrel svoj list Putin.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Putinova vojna urýchlila zelenú transformáciu Únie

Ruský vodca Vladimir Putin svojou vojnou na Ukrajine nevedomky urýchlil zelenú transformáciu Európskej únie (EÚ), …

Consent choices