Rusko je ochotné rokovať o cenách plynu

plyn
PHOTO: Flickr.

Ruský minister energetiky Alexander Novak v piatok informoval, že Moskva je ochotná rokovať o znížení ceny plynu pre Ukrajinu, ak Kyjev uhradí svoj dlh v sume 2,2 miliárd dolárov za dodávky, ktoré prijal do 1. apríla. Pokiaľ nedôjde k dohode, ohrozené sú dodávky plynu pre celú Európu.

Strach o plyn

Budúcnosť ruských plynových dodávok momentálne robí vrásky na čele celej Európe. Obavy vyvolalo vyhlásenie ruského prezidenta Vladimíra Putina adresované európskym politikom, v ktorom pohrozil zastavením plynových dodávok.

Rusi sú ale ochotní rokovať. Budeme o tom diskutovať, ak Ukrajina uhradí hoci len dlh, ktorý vznikol pred aprílom 2014,“ uviedol ruský minister energetiky. Rusko hovorí, že dlh Kyjeva za plyn v súčasnosti tesne prekročil úroveň 3,5 miliardy dolárov.

Eurokomisár pre energetiku Günther Oettinger vo štvrtok povedal, že vidí pokrok pri riešení sporu medzi Kyjevom a Moskvou o cene plynu a očakáva jedno, prípadne dve kolá rokovaní na úrovni ministrov o tejto téme pred koncom mája.

Putinov list

V nedávnom liste lídrom Európskej únie ich ruský prezident Vladimír Putin vyzval, aby sa viac snažili pomôcť Ukrajine, ktorá je v ekonomickej kríze.

Zopakoval pritom hrozbu zastavenia exportu, ak Kyjev za júnové dodávky plynu nezaplatí vopred.

„Vzhľadom k okolnostiam vystavila ruská spoločnosť zálohovú faktúru za dodávky plynu Ukrajine, ktorá je plne v súlade so zmluvou. Po 1. júni budú dodávky obmedzené len na čiastku, ktorú ukrajinská spoločnosť zaplatí vopred,“ uviedol ruský prezident.

Na Putinov list zareagovala hovorkyňa Európskej komisie Pia Hansen. Pripomenula, že Moskva ešte na začiatku mája vo Varšave sľúbila, že dodávky plynu do únie prerušené nebudú.

Viac..  Ivan Štefanec: Znemožnime Rusom vyrábať výbušniny a muníciu z našich zdrojov

Únia sa k listu ruského prezidenta doposiaľ nevyjadrila. Odpovie spoločne, rovnako ako na Putinov aprílový list. Vtedy spoločnú európsku odpoveď sformuloval predseda komisie José Manuel Barroso.

Výsledkom tejto korešpondencie bolo práve varšavské trojstranné rokovanie eurokomisára pre energetiku a ministrov energetiky Ruska a Ukrajiny.

Rokovania pokračujú

Hovorkyňa európskej komisie informovala, že o problematike sa stále diskutuje. Ruské varovanie totiž vyvolalo v Európe nervozitu. Rokovať budú opäť aj ministri energetiky s eurokomisárom Oettingerom.

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk v Bruseli oznámil, že jeho krajina je pripravená dlh zaplatiť do konca mája. Tento krok ocenil aj Barroso. „Dosiahli sme pokrok, čo sa týka Ruska a Ukrajiny. Na tom teraz musíme stavať. Najmä pokiaľ ide o ceny plynu,“ dodala hovorkyňa Európskej komisie.

Únia podľa nej čaká, že všetky zainteresované strany ostanú naďalej spoľahlivé. „Je to v ich vlastnom záujme. Energia by nemala byť používaná ako politická zbraň,“ dodala.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

Rada EÚ odobrila dobrovoľné opatrenia na zníženie spotreby plynu aspoň o 15 %

Zástupcovia členských krajín (Rada EÚ) v pondelok prijali odporúčanie, ktoré nabáda členské štáty eurobloku, aby …

Consent choices