Čo nové vo svete? Prinášame vám prehľad uplynulého 19. týždňa 2014

zemeguľa
PHOTO: Flickr.

EURO

Obchodníci na akciovom trhu používajú už roky známe porekadlo „sell in May and go away“, teda „predaj v máji a uteč“. Nielen akcioví obchodníci by sa však pred májom mali mať na pozore. Za posledné roky bol práve máj najhorším mesiacom aj pre euro. To voči doláru v piatom mesiaci strácalo až v 6 zo 7 predchádzajúcich rokov. Od roku 2010 pritom v máji euro voči doláru oslabovalo nepretržite. A našliapnuté má k tomu aj v tom tohtoročnom.

Hlavným dôvodom je  podľa Dany Špacírovej, analytičky Poštovej banky, menová politika Európskej centrálnej banky [ECB]. Na jej minulotýždňovom zasadnutí síce k zmene menovej politiky nedošlo, no stávky na akciu v júni sa postupne zvyšujú. Zníženie úrokových sadzieb či menej štandardné opatrenie v podaní ECB by malo takmer s istotou za následok ďalšie oslabenie eura. Slabšie euro by na jednej strane mohlo pomôcť exportérom a na strane druhej by mohlo taktiež prispieť k zvýšeniu inflačných očakávaní. Prostredníctvom drahšieho importu by sme si totiž infláciu „doviezli“. Najčastejším argumentom, o ktorý sa opierajú snahy vlád oslabiť národné meny, je podpora ekonomiky cez rastúci export. Slabšia mena totiž zvyčajne zlacňuje domáce výrobky pre zahraničných odberateľov, čim podporuje export a celé národné hospodárstvo. Na druhej strane však slabšia mena predražuje import, čo sa premieta do rastu nákladov na obstaranie tovarov zo zahraničia. Pomerne silné euro v súčasnosti robí vrásky na čele európskym exportérom, ktorých produkcia sa skrz silnejšie euro stáva pre zahraničných odberateľov drahšou. Exportéri tak buď kvôli vyšším cenám čelia nižšiemu dopytu spoza hraníc, alebo sú nútení svoju produkciu zlacňovať na úkor vlastných marží. Naopak, posilňujúce euro môže byť výhodné pre tie subjekty, ktoré nakupujú vstupy do svojej výroby na zahraničnom „neeurovom“ trhu, no ich produkcia smeruje na trh eurozóny. No a podniky, ktoré nakupujú aj predávajú v rámci eurozóny, výkyvy vo vývoji kurzu eura voči doláru či iným menám nemusia pocítiť takmer vôbec. Netreba však zabúdať, že väčšina firiem podnikajúcich na medzinárodných trhoch nenecháva nič na náhodu a voči kurzovým rizikám sa zabezpečuje, teda hedžuje.

EUROZÓNA

Vlani toľko diskutovaná daň z finančných transakcií [FTT] by mohla podľa ministrov financií dotknutých krajín začať platiť v roku 2016, pričom jej detaily by mali byť sfinalizované do konca tohto roku. Záväzok zaviesť daň z finančných transakcií prijalo 11 krajín únie vrátane Slovenska, avšak po prvotnom boome neboli účastníci schopní dohodnúť sa na detailoch, napr. v otázke množiny zdaňovaných derivátových obchodov či inštitútu, ktorý by daň vyberal. Podľa vlani zverejnených informácií by sa FTT mala dotýkať obchodov s akciami a dlhopismi [sadzba 0,1 %] a práve problematickými derivátmi [sadzba 0,01 %].

Viac..  Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

GRÉCKO

Uplynulý pondelok sa uskutočnilo pravidelné stretnutie ministrov financií eurozóny pod hlavičkou skupiny Eurogroup, na ktorom sa malo hovoriť predovšetkým o Grécku. Grécki predstavitelia už dlhšie avizovali, že sa na stretnutí pokúsia presadiť ďalšie zvoľnenie podmienok záchranných úverov, a to v podobe predĺženia splatnosti úverov z 30 na 50 rokov a ďalšieho zníženia úrokových sadzieb. Ministri financií eurozóny na čele s Holanďanom Dijjsenbloemom ale ozrejmili, že krajiny sú v otázke ďalšieho zvoľnenia podmienok pre Grécko nejednotné a k prípadným rokovaniam by mohlo dôjsť až na jeseň, keď budú známe závery ďalšej misie. Ako už tradične, ministri pochválili Grécko za dosiahnutý pokrok a vyzvali ho k ďalším krokom v súlade s memorandom o medzinárodnej pomoci.

PORTUGALSKO

Portugalsku uplynulý piatok prial. Najskôr ratingová agentúra S&P zdvihla výhľad portugalského ratingu z negatívneho na stabilný a zmazala tak hrozbu ďalšieho zníženia úverovej spoľahlivosti tejto sanovanej ekonomiky. Portugalsko sa ale svojím ratingom stále pýšiť nemôže, keďže ten zotrval na úrovni BB, teda dva stupne pod investičným pásmom. Následne ďalšia ratingová agentúra Moody´s zvýšila portugalský rating o jeden stupeň z úrovne Ba3 na Ba2 a zaradila ho na prehodnocovanie s možnosťou ďalšieho upgradu. Dôvodom zlepšenia ratingového hodnotenia Portugalska je podľa Moody´s predovšetkým pokrok vo fiškálnej oblasti, najmä medziročné zníženie deficitu verejných financií a tiež úspešné ukončenie záchranného úverového programu od medzinárodných partnerov. Podobne ako Írsko na konci minulého roku, ani Portugalsko pri vystúpení zo záchranného programu nevyužije preventívnu úverovú linku a bude sa snažiť financovať priamo na dlhopisovom trhu.

VEĽKÁ BRITÁNIA

Krajinou s najväčším počtom miliardárov na svete je aj naďalej Veľká Británia. Podľa rebríčka 2014 Sunday Times Rich List ich v ostrovnej krajine žije až 104 a ich celkový majetok dosahuje viac ako 300 mld. GBP. Veľká Británia vedie aj v prepočte miliardárov na celkový počet obyvateľov. Mestom s najväčším počtom superboháčov je Londýn, nasledovaný Moskvou a New Yorkom. Medzi najznámejších miliardárov žijúcich v Londýne patria ruský majiteľ klubu Chelsea Londýn Roman Abramovič či indický oceliar Lakšmí Mittal. V rebríčku sa však nájdu aj Briti, napríklad zakladateľ siete športových obchodov Mike Ashley.

O ram

Odporúčame pozrieť

Bulharsko

Zavedenie eura v Bulharsku môže byť posunuté

Snaha bulharskej vlády o prijatie eura je na dobrej ceste, ale jeho zavedenie môže byť …

Consent choices