béla kovács
Béla Kovács, maďarský europoslanec. PHOTO: © European Union 2014 PE-EP.

Maďarského europoslanca obvinili zo špionáže pre Rusko

béla kovács
Béla Kovács, maďarský europoslanec. PHOTO: © European Union 2014 PE-EP.

Poslanec maďarského krajne pravicového hnutia Jobbik, Béla Kovács, zrejme príde o imunitu. Európsky parlament o to požiadala maďarská prokuratúra. Dôvodom sú podozrenia, že pracuje ako ruský špión. Len nedávno zo špionáže obvinili diplomata, ktorý mal Moskve poskytovať tajné informácie z kuchyne Európskej únie. Pre Rusov mal údajne špiónovať aj istý vplyvný Slovák.

Konšpiračné stretnutia

Maďarská prokuratúra má údajne dôkazy o tom, že poslanec Béla Kovács vykonával špionáž v európskych inštitúciách v prospech Moskvy. Europoslanec všetky obvinenia rázne odmieta.

Nikdy som nebol členom maďarskej ani žiadnej inej zahraničnej tajnej služby. Nikdy som pre nich nepracoval a nikdy ma ani nekontaktovali,“ povedal Kovács.

Politika si začali maďarské spravodajské služby všímať po tom, ako absolvoval viacero schôdzok konšpiračného charakteru s ruskými diplomatmi.

Kovács bol nedávno členom delegácie europoslancov, ktorá dohliadala na priebeh referenda na Kryme o vyhlásení nezávislosti od Ukrajiny. Člen Jobbiku pritom sporné všeľudové hlasovanie v rozpore s väčšinovým názorom Západu označil za legitímne.

Maďarské médiá špekulujú, či nejde len o spravodajskú hru, ktorá má poškodiť Jobbik pred eurovoľbami. Podľa opozičného spravodajského portálu Index však bude mať kauza vážne diplomatické dôsledky.

Treba počítať s odvetnými krokmi Ruska bez ohľadu na to, či je Kovács vinný, alebo nie. „Na to, aby to bol blaf, je to trochu pridrsné,“ cituje Index nemenovaný zdroj zo spravodajských kruhov.

Viac..  Lajčák je v hre o post veľvyslanca EÚ vo Švajčiarsku

Tajné informácie z EÚ

Podobnú aféru riešili aj v Litve. Tamojšia tajná služba obvinila ruského diplomata zo špionáže s cieľom získať prístup k utajovaným informáciám.

Diať sa tak malo počas minuloročného litovského predsedníctva Európskej únii. Pracovník ruskej diplomacie sa údajne pokúšal získať na svoju stranu istého Litovčana v snahe získať tajné a iné citlivé informácie o rotujúcom predsedníctve Vilniusu. Výmenou za jeho pomoc mala byť finančná odmena.

Litva zároveň obvinila Rusko z odpočúvania telefónov litovských diplomatov, pričom záznamy ich rozhovorov údajne zverejňovali na internete. Litva bola dlhodobo súčasťou niekdajšieho Sovietskeho zväzu a dodnes má s Moskvou napäté vzťahy.

Slovenský špión

Aj vplyvných Slovákov spájajú s Ruskom blízke väzby. Ako ešte v apríli informovala agentúra SITA s odvolaním na televíziu Markíza, vyšší dôstojník, pracujúci na Generálnom štábe ozbrojených síl mal tajné materiály z Európskej únie a NATO poskytovať práve Ruskej federácii.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

EP vyšetruje investigatívne zistenia médií o špionáži zo strany europoslankyne

Európsky parlament (EP) začal v utorok vyšetrovať investigatívne tvrdenia, podľa ktorých lotyšská europoslankyňa Tatjana Ždanoková …

Consent choices