Nočné boje v Slavjansku! Separatisti ostreľovali Národnú gardu

ukrajina
PHOTO: Ilustračné Flickr.

V Slavjansku sa z piatka na sobotu bojovalo! Stáli proti sebe vládna Národná garda a proruskí separatisti. V meste bolo počuť silné výbuchy, osvetľovacie rakety lietali vzduchom jedna za druhou a nad mestom prelietavali stíhačky. Národná garda naopak ostreľovala pozície miestnej domobrany na predmestiach obkľúčeného Slavjanska

Zajali Bolotova

Ukrajinskí pohraničníci v sobotu ráno zajali jedného z vodcov proruských separatistov na východe krajiny, gubernátora samozvanej Doneckej ľudovej republiky Valerija Bolotova. Pohraničníci však nedostali posily, a tak si ozbrojení vzbúrenci dokázali vynútiť oslobodenie svojho vodcu.

Pohraničníci zatkli Bolotova na hraničnom priechode s Ruskom v Luhanskej oblasti a vzápätí o tom informovali ďalšie úrady, vrátane velenia „protiteroristickej operácie“. „Ani za dve hodiny žiadne posily na hraničný priechod nedorazili,“ uviedla pohraničná stráž v komuniké.

Zaútočili ozbrojenci

Medzitým na prechod zaútočila viac ako stovka ozbrojencov, ktorým sa podarilo zajatca oslobodiť. Komuniké opísalo prestrelku na priechode ako tvrdý boj. Žiadny pohraničník ale nebol zranený.

Len minulý utorok pritom Bolotov vyviazol z údajného atentáru, po ktorom sa odišiel liečiť do Ruska, bez toho, že by sa po pohraničníci pokúšali zadržať. V dôsledku vyšetrovania sľúbila pohraničná stráž, že gubernátora pri jeho návrate zatkne a tak sa aj stalo.

Ľudové republiky = teroristické organizácie

Medzitým „ľudové republiky“, ktoré separatisti vyhlásili v Luhanskej a Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, označila ukrajinská generálna prokuratúra za „teroristické organizácie“ s jasnou hierarchiou a kanálmi financovania a dodávok zbraní. 

Podľa ukrajinských médií práve Bolotov patrí k bojovnému krídlu proruských radikálov, ktorí prevzali vedenie povstaleckých skupín koncom apríla z rúk umiernených aktivistov. Komunikáciu s Kyjevom zamieta, je stúpencom ozbrojených povstaní a jeho cieľom je spojenie so susedným Ruskom.

Viac..  EÚ by mala zrušiť sankcie voči bývalému jazdcovi F1 Mazepinovi, rozhodol súd

Nočné boje

„Veľmi silný výbuch. Je to počuť aj v centre mesta. Sype sa sklo z okien. Ďalší výbuch,“ opisoval situáciu miestny obyvateľ. Podľa očitých svedkov vraj separatisti ostreľujú kontrolné stanovištia Národnej gardy. Dokonca jeden z povstaleckých veliteľov bol ťažko zranený.

Údaje o stratách z nočných bojov zatiaľ nie sú známe. V predošlých bojoch vyčíslil starosta Slavjanska Vjačeslav Ponomarjov straty na 650 ľudí. Išlo o zranené, zabité a zajaté osoby vrátane 285 extrémistov z Pravého sektoru. 120 ukrajinských žoldnierov zo špeciálnych praporov Dneper a Azov, 90 príslušníkov tajných služieb, 40 výsadkárov a 20 policajtov.

Počet padlých sa zvyšuje

Straty vraj utrpeli aj zahraniční žoldnieri. Americká spravodajská služba (CIA) a Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) údajne prišli o 25 pracovníkov, vrátane 13 mŕtvych. Kyjev tiež stratil osem vrtuľníkov, šesť obrnených transportérov a štyri bojové vozidlá.

Zástupca generálneho tajomníka OSN pre ľudské práva Ivan Šimonović v piatok uviedol, že ukrajinský konflikt si podľa odhadov už vyžiadal 250 životov, z toho 127 od zahájenia operácie ukrajinksých vládnych jednotiek proti proruským separatistom na východe krajiny. Okrem toho je teraz v zajatí najmenej 49 osôb a desiatky sú nezvestné.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

Putin

NEMECKO: Šéf námorníctva po kontroverzných výrokoch o Kryme odstúpil

BERLÍN 23. januára (SITA/AP) – Šéf nemeckého vojenského námorníctva v sobotu odstúpil zo svojej funkcie …

Consent choices