Dlhy sa zvyšujú, nezamestnanosť stagnuje. ECB však má plán!

ecb
PHOTO: Flickr.

ECB má na jún podľa jej šéfa pripravený veľký plán, ktorý zaženie deflačné obavy.

Suma sumárum, v Európe sa dlhy zvyšujú, nezamestnanosť stagnuje, a ekonomiky nerastú. A nesmieme zabudnúť, že už aj malé deti opatrne nakúkajú pod posteľ, či tam nečíha obávaná deflačná špirála. Našťastie, máme tu hrdinných centrálnych bankárov, ktorí sú pripravení pohnať ju kade-ľahšie. ECB má na jún podľa jej šéfa pripravený veľký plán, ktorý zaženie deflačné obavy, recesiu, a rozbehne úverovanie ekonomiky. Mal by obsahovať nové plány nalievania likvidity a ďalšie zníženie úrokových sadzieb až na nulu, či do konca až pod ňu.

Za 5 rokov narástol podiel štátnych dlhopisov na aktívach európskych bánk o 110 %.

Uvidíme, čo s tým banky spravia. Novým peniazom sa určite potešia a potešia sa asi aj vlády. Európske banky totiž nemalú časť peňazí venujú nákupom štátnych dlhopisov a pomáhajú tak politikom financovať ich sľuby.

Medzi septembrom 2008 a decembrom 2013 narástol podiel štátnych dlhopisov na aktívach európskych bánk o viac ako 110 %. Štátne dlhopisy sú istota, kým pôžička biznisu je risk. Európske banky mali v roku 2013 vo svojich rukách jeden bilión eur (takmer 60 ročných štátnych rozpočtov Slov­enska) zlých (riadne nesplácaných) pôžičiek, čo je 8,1 % nárast oproti roku 2012.

Viac..  Európska komisia hodnotila aj Slovensko. Je to pomerne smutné čítanie, reaguje Jozef Mihál. VIDEO

Tieto čísla im budú nepríjemne svietiť počas nadchádzajúceho stres-testu bankového systému, preto od leta 2013 nabrali 35,5 miliardy eur dodatočného kapitálu, a ďalších cca. 25 miliárd plánujú.

Komentár pripravil Martin Vlachynský, INESS.

O ram

Odporúčame pozrieť

Panetta: V ECB panuje čoraz väčšia zhoda v otázke zníženia úrokov

V Rade guvernérov Európskej centrálnej banky (ECB) panuje čoraz väčšia zhoda vo veci zníženia úrokových …

Consent choices