oravec
Zľava Ján Oravec, Lucia Nicholsonová, Richard Sulík. PHOTO: SaS.

Ján Oravec: Ľudia si neuvedomujú, aký má Brusel vplyv na podnikateľské prostredie

oravec
Zľava Ján Oravec, Lucia Nicholsonová, Richard Sulík. PHOTO: SaS.

PhDr. Ján Oravec, Csc

Narodený: 6. júna 1964 v Senici

Vzdelanie: Filozofia a politická ekonómia, FF UK v Bratislave, Business Administration v The Swinburne University of Technology v Melbourne, Austrália,  Bankovníctvo v The Southern Methodist University v Dallase, USA

Od roku 2003 pôsobí ako prezident Združenia podnikateľov Slovenska v Bratislave. Kandidát na europoslanca vo voľbách do EP 2014.

V Európskej únii vzrastá skepticizmus. Ako ho vnímate vy?

– Teraz, pri príležitosti desaťročného členstva v Únii hovoríme o tom ako by mala Únia vyzerať a čo by sme v nej mali presadzovať. Slovenskí zástupcovia by v EÚ mali hlavne zabojovať proti dvom extrémom. Na jednej strane je to prehnaný skepticizmus, ktorý hovorí o tom, že by sa Únia mala rozpustiť a krajiny by sa mali vrátiť k svojej pôvodnej mene. Na strane druhej stojí úplný opak, väčšie posilnenie právomocí EÚ. Obidva extrémy sú rovnako nebezpečné a zrejme by viedli k rozpadu Únie. To však nie je záujem Slovenska.

Teraz sme niekde v strede týchto váh, malo by to byť dobre…

– Nie, nie je to v poriadku, lebo deľba kompetencií medzi EÚ a členskými krajinami nie je nastavená optimálne. Na jednej strane je vnútorný trh, ktorý nám vyhovuje, na druhej strane sú prekážky, ktoré nám v ňom zavadzajú a ktoré by tam nemali byť. Musíme sa snažiť aby integrácia pokročila ďalej a mali by sme zabrániť skeptikom vrátiť vývoj dozadu. Kompetencie v oblasti daňového a sociálneho systému by však nemali byť rozširované. Šachovnica vnútorného trhu áno, inak decentralizácia a ponechanie hľadania vlastného fungujúceho modelu riadenia na členských štátoch.

Nachádzate sa na kandidátke SaS a ste nezávislý. Ide to dokopy?

– V roku 2009 som kandidoval prvý krát a s tesným počtom hlasov mi to nevyšlo. Dostal som opätovne ponuku od strany, zvážil som ju a kandidujem druhý krát.

Ste prezidentom Združenia podnikateľov Slovenska. Akým smerom sa uberajú vzťahy medzi podnikateľmi a Bruselom?

Viac..  Kandidátku HLASu povedú do eurovolieb Becík, Ondruš a Ferenčák

– Všeobecne sa podceňuje vplyv legislatívy prijímanej v Bruseli, ktorá má na podnikateľské prostredie v jednotlivých krajinách veľký dopad. Ani podnikatelia, ani občania si to neuvedomujú. Od roku 2010 sme prijali viac ako 3600 právnych noriem daných Úniou. Týchto trinásť miliónov slov by sme museli čítať 92 dní. A kde je zapracovanie do nášho systému a zavedenie do života? Plnenie týchto noriem znamená náklady s tým spojené, nižšiu konkurencieschopnosť, odchod veľkých firiem z EÚ a krach malých.

V týchto voľbách máte úplne inú stratégiu. Čo očakávate?

– V roku 2009 sa SaS, ako nový politický subjekt, spájala s nádejami ľudí, ktorí boli nahnevaní na etablované strany. Po piatich rokoch aj Sas má niečo za sebou a je silne spájaná s diskusiou okolo Únie. Jej výhodou je jej principiálny postoj k eurovalu a k pôžičkám, napr. Grécku. Slovensko potrebuje mať V EÚ zástupcov, ktorí nezrážajú opätky.

Pamätáte si počet hlasov vtedy a koľko potrebujete teraz?

– Jeden mandát znamená 50 tisíc hlasov, vtedy to bolo niečo cez 40 tisíc…

Čo budete v EÚ presadzovať?

– Problémom číslo jeden je ekonomika. Únia potrebuje zásadné reformy a my sme do týchto eurovolieb pripravili veľmi podrobný ekonomický program. Keď dostaneme dôveru od ľudí, budeme hľadať spojencov, ktorí majú rovnaké názory ako my.

Ďakujeme za rozhovor. Na otázky spravodajského portálu EuropskeNoviny.sk odpovedal kandidát na europoslanca za SaS Ján Oravec.

 

O tkl

Odporúčame pozrieť

volby

Do eurovolieb ide 308 kandidátov cez 23 strán a jednu koalíciu, žreb určil ich čísla

O mandáty v Európskom parlamente sa môže na Slovensku uchádzať 23 politických strán a jedna …

Consent choices