Multifunkčné ženy nepotrebujú kvóty z Bruselu! Stačí milujúci partner

biznismenka
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Európska únia sa snaží rôznymi kvótami zmeniť postavenie žien v spoločnosti. Slovenky to však podľa posledných prieskumov vidia úplne inak. Mnohé by urazilo byť na pozícii len pre naplnenie kvót. Ešte stále sa nájde dosť Sloveniek, ktoré tvrdia, že potrebujú podporu rodiny a zamestnávateľa, od okolia žiadajú pochopenie a povzbudenie.

 

 

Jedna žena a mnoho pozícií

Žena je tvor nevšedný. Preukáže sa to najmä pri deťoch – od animátorky, cez lekárku, kuchárku až po manažérku… všetko musí zvládať a ovládať. Materská dovolenka však mnohým ženám preruší kariérny rast.

Ženy sú skromnejšie. Pri nástupe do zamestnania si často pýtajú až o polovicu menej ako muži. „Chlapcov stále vychovávame sebavedomejšie. Vštepujeme im, že sú predurčení na kariéru,“ ozrejmuje Oľga Gyárfásová, analytička z Inštitútu pre verejné otázky.

Ženy riadiace svet

Pritom kasu Spojených štátov drží v rukách práve žena. Najdôležitejšou hlavou Medzinárodného menového fondu je tiež šéfka. Obe pritom rozhodujú o miliardách.

„Aby sme obnovili stabilitu, musíme Ukrajine ponúknuť pomocný program cez 17 miliárd dolárov,“ hovorí práve Christine Lagarde, generálna riaditeľka Medzinárodného menového fondu.

Celú Európu prakticky riadi žena – Angela Merkelová. Všetky úspešné ženy majú jedno spoločné – oplývajú ženskými pracovnými vlastnosťami. „Musia si vedieť stanoviť ciele, rozhodnúť sa veľmi rýchlo a mať šiesty zmysel,“ ozrejmuje Elena Kohútiková, zástupkyňa generálneho riaditeľa Všeobecnej úverovej banky.

Viac..  Poberatelia dôchodkov mimo EÚ musia do 15. apríla doručiť Potvrdenie o žití

Najdôležitejší je partner

Slovenky najviac oceňujú podporu okolia. Popri materskej dokážu často aj pracovať alebo študovať. Najviac si ženy nevedia vynachváliť práve zodpovedného, milujúceho a chápajúceho partnera. Oceňujú aj podporu zamestnávateľa.

Možností je nespočetne veľa. Svoju rolu v pracovnom procese samozrejme naďalej zohrávajú aj muži. „Optimálne sú kolektívy, kde sú vo vedení aj muži, aj ženy,“ dodáva analytička.

Slovenky by sa modernej doby a moderného biznisu vôbec nemali báť, majú na úspech všetky predpoklady. „Sú cieľavedomé a vedia na sebe pracovať. K práci pristupujú veľmi zodpovedne,“ uzatvára zástupkyňa.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk/Richard Juriš.

O ram

Odporúčame pozrieť

zena

Ženy musia mať plnú kontrolu nad svojimi sexuálnymi a reprodukčnými právami

Europoslanci naliehajú na Radu, aby do Charty základných práv EÚ pridala sexuálnu a reprodukčnú zdravotnú …

Consent choices