Protieurópske strany valcujú, Kotlebova ĽSNS predbehla už aj maďarský JOBBIK

marián kotleba
Marián Kotleba, líder politickej strany ĽSNS. PHOTO: Flickr.

V rámci projektu predvolebného kompasu hodnotili odborníci v 28 členských krajinách pozície 230 politických strán kandidujúcich do Európskeho parlamentu. Rebríček proti a pro európskych strán komentuje sociologočka Oľga Gyárfášová z Fakulty sociálnych a ekonomických vied Univerzity Komenského, ktorá je aj garantkou projektu na Slovensku.

Zaradenie na pro/proti-EÚ dimenzii bolo výsledkom názorov strán na päť dôležitých tém
– zachovanie, alebo prijatie spoločnej meny euro; oprávnenosť vetovania zmlúv jednou krajinou; právo občanov členských krajín pracovať v inej EÚ krajine, spoločná zahraničná politika, redistribúcia zdrojov medzi regiónmi a hodnotenie členstva danej krajiny v EÚ.

Strany sa podľa svojich názorov umiestnili na škále od 0 (najnegatívnejší postoj, odmietanie európskej integrácie) po 100 (najvyššia podpora európskej integrácii). Rebríček protieurópskych strán vedú nacionalistické strany krajnej pravice z krajín, ktoré sú členmi EÚ už celé desaťročia.

“Prím má Národný front Marine Le Pen, holandská Strana Slobody Geerta Wildersa, nasleduje menej známa rakúska strana EU-STOP, dánska Ľudová strana, švédski Demokrati a známa Strana nezávislosti Veľkej Británie (UKIP), ktorú vedie Nigel Farage. Mnohé z týchto strán majú v prieskumoch pred eurovoľbami vysoké preferencie a môžu získať značný podiel euro-mandátov,” hovorí sociologička Oľga Gyarfášová.

A ako sa v rebríčku umiestnilo 10 slovenských strán?
Najväčšími zástancami európskej integrácie sú menšie, často „zelené“ strany v rôznych
krajinách, viaceré z južnej Európy – najmä Španielska (koalícia strán Bloque Nacionalista Galego a Bildu) a Grécka, napr. španielska strana “Rozhodnú ľudia”, grécke strany s neštandardnými názvami ako Rieka (založená len na jar 2014), či grécka stredoliberálna strana Akcia. Zo známzch veľkých európskych strán sú najproeuróskejší nemeckí sociálni demokrati (SPD) – 223. miesto.
Najnegatívnejšie postoje voči EÚ prezentuje ĽSNS, ktorá je v eurovoľbách
nováčikom, a ktorá sa umiestnila dokonca pred maďarskou stranou Jobbik. Nasleduje SNS, ktorá vstúpila do EP pred 5 rokmi a je členom euroskeptickej skupiny Európa slobody a demokracie.

Viac..  Kandidátku HLASu povedú do eurovolieb Becík, Ondruš a Ferenčák

Nasleduje SaS, ktorá predstavuje iný koncept euroskepticizmu. K opačnému pólu
majú najbližšie stredopravé strany – Most-Híd, SDKÚ-DS a Strana maďarskej komunity.
Projekt vznikol v spolupráci odborníkov z 28 členských štátov Európskej únie v konzorciu
holandskej orgánizácie Kieskompas a akademickej platformy Preferencematcher. Pozície strán boli identifikované a kódované tímom odborníkov na základe viacerých zdrojov informácií (napr. programy strán, rozhovory s kandidátmi a lídrami, prejavy politikov či názory expertov).

Konkrétne pozície sa určovali vo viackolovom anonymnom kódovaní. Tím sledoval a vyhodnocoval ekonomické, európske a hodnotové postoje 10 relevantných politických strán na Slovensku vo vzťahu k Európe k 30 relevantným témam.

EUvox 2014 je akademický projekt, nie je spojený so žiadnou politickou stranou alebo hnutím. Otázky vybrali a sformulovali výskumníci z krajín EÚ. Politické strany nemali žiaden vplyv na výber otázok.

O ram

Odporúčame pozrieť

volby

Do eurovolieb ide 308 kandidátov cez 23 strán a jednu koalíciu, žreb určil ich čísla

O mandáty v Európskom parlamente sa môže na Slovensku uchádzať 23 politických strán a jedna …

Consent choices