Richard Sulík: Ľudia sú znechutení Bruselom aj voľbami. Chcú už mať pokoj!

Richard Sulík, predseda SaS
Richard Sulík, predseda SaS. PHOTO: Flickr.

Máme pár dni pred voľbami a aj SaS skončilo svoju kampaň. Ako to s ňou vidíte teraz?

Vidím to tak, že keď sa nám ešte podarí zmobilizovať všetkých voličov, tak SaS by mala získať jeden mandát. O to sa budeme najbližšie dni snažiť. Kampaň bola dlhá a náročná a myslím si, že priniesla svoje ovocie.

Minule vám k získaniu mandátu chýbalo 2000 hlasov, čo bolo veľmi tesné.

Boli by sme veľmi neradi, keby nám opäť chýbalo nejakých 2000 hlasov. Robíme všetko pre to, aby nám toľko hlasov nechýbalo, ale aby bolo 2000 navyše.

Koľko peňazí ste investovali do celej vašej kampane?

Kampaň mala rozpočet 180 000 eur a myslím, že sme sa doňho celkom zmestili. Niektoré položky sme prekročili, niektoré sme zasa nevyčerpali. Ak spravíme naozaj poctivé a definitívne vyčíslenie kampane, tak odhadujem, že budeme niekde medzi 180 až 190 tisíc eurami.

SaS zvolilo úplne inú kampaň ako všetky ostatné strany. V určitých hodnoteniach ste dokonca vyšli ako jednotka. Prečo práve takáto kampaň?

Zvolili sme formu kampane kabaret, pretože je to netradičná forma a odľahčí tému, ktorá je inak suchá a nezáživná. Kabaret vždy ľudí celkom pobaví, ale v žiadnom prípade nepodceňujeme vážnosť tejto kampane a snažíme sa predkladať rozumné a realizovateľné návrhy. To je potvrdené aj tým, že náš program bol vyhodnotený ako najlepší, a to úplne serióznym inštitútom INESS. Ľudia odľahčenú kampaň oceňujú a na stretnutia s voličmi nám prichádza viac ľudí ako bez kabaretu.

Boli ste kritizovaní niektorými ochranármi, napríklad vo veci s igelitkami. Ako to vnímate?

My nehovoríme, že regulácie, ktoré prichádzajú z EÚ, sú všetky zlé. Určite sa nájdu aj správne regulácie. Môžeme napríklad diskutovať o tom, či je lepšie plastové tašky zakázať alebo zdaniť, ale my hovoríme, nech do tohto nepchá nos Brusel. Toto sú určite veci, ktoré dokážu rozhodnúť aj národné vlády a parlamenty. Takisto predsa viem, že fajčenie škodí zdraviu a že klasické žiarovky zožerú viac energie, ale o tom si musia rozhodnúť ľudia, respektíve ich volení zástupcovia a nie nejakí úradníci v Bruseli. Toto je podstata našej kritiky.

Viac..  Europoslanec Michal Wiezik: EÚ umožňuje strieľať problematické medvede, dôležité sú systémové kroky

Keď sme pri igelitkách – v celej Európe používajú ľudia textilné tašky. Mali by sme to mať u nás, na Slovensku, nejako inak?

V celej Európe ale máte na jednu domácnosť dvojnásobok klimatizačných jednotiek alebo vykurovaných bazénov. Nedá sa teraz vyňať iba jednu jedinú vec a tú začať riešiť. Preto vravím, nech si to rozhodnú lokálne vlády. Napríklad pri spomínaných igelitkách – pokiaľ máte dobre zabezpečenú infraštruktúru pri zbere odpadov, tak igelitky sa vytriedia, skvapalnia na naftu alebo sa s nimi spraví niečo rozumnejšie. V takomto prípade nie sú až také zlé. Ja nie som expert na enviromentálne témy, ale som presvedčený, že v tomto nemá EÚ čo rozhodovať.

Ako to tentoraz vidíte s volebnou účasťou?

Tipujem 20 – 25 %, ale nebol by som prekvapený, keby to bolo pod 20 %. Ľudia sú dosť znechutení celým Bruselom aj voľbami. Ďalším problémom je, že volieb bolo v poslednom čase veľa – mali sme voľby do VÚC a prezidentské voľby. Ľudia už chcú mať jednoducho pokoj.

Nemyslíte si, že veľmi nízka volebná účasť je pre Slovensko hanbou? 

Na chvoste síce svietime, ale ja by som z toho mindráky nemal. Niekto predsa musí byť posledný.

Ďakujeme za rozhovor. Na otázky spravodajského portálu EuropskeNoviny.sk odpovedal Richard Sulík, predseda strany SaS.

O tib

Odporúčame pozrieť

Čaputová v Európskom parlamente vyzvala Slovákov na účasť v eurovoľbách

Slováci by mali využiť svoje právo a možnosť, a začiatkom júna ísť hlasovať vo voľbách …

Consent choices