Uruguaj chce tiež svetový biznis so službami. EÚ ho podporí

Vlajka Uruguaju
Vlajka Uruguaju. PHOTO: Flickr.

Na siedmom stretnutí členov Dohody o obchode so službami (TiSA) vyjadrili zástupcovia Únie podporu Uruguaju, ktorý sa chce pričleniť medzi ostatných členov.

Komisár pre obchod Karel De Gucht vyjadril v mene Únie silnú podporu pre Uruguaj. „Európska únia víta záujem uruguajských predstaviteľov pristúpiť na Dohodu o obchode so službami v rámci Svetovej obchodnej organizácie.“

Uruguaj inicioval svoj záujem už v minulom roku. Za ten čas krajina pristúpila k reformám, aby splnila nevyhnutné kritéria. „Verím, že záruky poskytnuté ministrom Almagrom Lemesouom vytvoria priamu a rýchlu cestu k začleneniu medzi terajších členov. Dúfam, že aj ostatné krajiny podporia Uruguaj. Tešíme sa na ambicióznu a otvorenú spoluprácu,“ povedal komisár pre obchod De Gucht.

TiSA je dohoda vytvorená Svetovou obchodnou organizáciou na skvalitňovanie svetového obchodu so službami vo všetkých odvetviach, vrátane informačno-komunikačných, logistických a dopravných, finančných. Členovia dohody majú cieľ otvoriť medzi sebou trh a prehĺbiť ekonomické vzťahy.

Viac..  Európa chce od Číny dve veci, ale nie je isté či ich dostane

Byť členom Svetovej obchodnej organizácie a Dohody o obchode so službami je pre Úniu strategické. Približne 75% HDP a pracovných miest tvorí práve biznis so službami. Medzinárodný obchod so službami predstavuje 30% celkového obchodu EÚ a 70% zahraničných investičných tokov.

Aktuálni členovia dohody sú Austrália, Kanada, Čile, Taiwan, Kolumbia, Kostarika, štáty EÚ, Hongkong, Island, Izrael, Japonsko, Južná Kórea, Lichtenštajnsko, Mexiko, Nový Zéland, Nórsko, Pakistan, Panama, Paraguaj, Peru, Švajčiarsko, Turecko a Spojené štáty americké.

O mve

Odporúčame pozrieť

Samit EÚ – CELAC: EÚ a Uruguaj prehlbujú spoluprácu pri prechode na čistú energiu

EÚ a Uruguaj sa rozhodli zintenzívniť svoju spoluprácu pri prechode na čistú energiu. Na samite …

Consent choices