Euro voči doláru opäť za posledný týždeň kleslo

euroadolárPodobne ako záver predminulého týždňa, aj začiatok toho uplynulého sa niesol predovšetkým v duchu špekulácií o júnovom rozhodnutí ECB o menovej politike. V úvode pondelkového obchodovania kurz eura voči doláru posilnil v dôsledku víkendových správ z nemeckých médií, že ECB sa na formulácii, ktorú použil vo štvrtok guvernér Draghi, nezhodla, a teda že centrálni bankári nie sú všetci pripravení v júni zasiahnuť.

Euro tak v úvode dňa posilnilo smerom k úrovni 1,3775 EURUSD, no dlho sa tu neohrialo. Dôvodom boli poludňajšie komentáre rakúskeho zástupcu v ECB Nowotneho. Ten vyhlásil, že samotné zníženie úrokových sadzieb by nebolo dostatočné pre boj proti nízkej inflácii. Inak povedané, ak ECB zakročí, urobí viac. Euro tak oslabilo späť k otváracej úrovni 1,3760 EURUSD, na ktorej napokon obchodovanie aj uzavrelo.

V utorok na spoločnú menu negatívne vplývali horšie než očakávané mäkké dáta z Nemecka v podobe prieskumov ZEW. „K stratám eura však prispeli najmä správy z prostredia nemeckej Bundesbank,“ uviedla Dana Špacírová, analytičká Poštovej banky. Tá bola doposiaľ najväčším oponentom ďalšieho uvoľnenia menovej politiky v eurozóne. Podľa v utorok zverejnených správ sú však už aj Nemci naklonení k tomu, aby ECB v júni zasiahla a to v prípade, že prognóza inflácie na rok 2016 bude analytikmi ECB znížená [čo sa neskôr aj stalo].

Euro v reakcii na tieto správy zletelo z úrovne 1,3770 EURUSD až na 1,3690 EURUSD, čím prerazilo niekoľko dôležitých technických úrovní. Výrazné oslabovanie eura v stredu ustalo a spoločná mena eurozóny si pripísala nepatrné posilnenie na úroveň 1,3715 EURUSD.

Vo štvrtok na trhu dominovali správy, že ECB v júni zníži depozitnú úrokovú sadzbu do záporu na úroveň – 0,25 %. Okrem toho ECB vo štvrtok zverejnila svoj pravidelný mesačný bulletin, v ktorom uviedla aj aktualizované predikcie cenového vývoja v eurozóne na najbližšie tri roky. Predikcie nielen že neočakávajú návrat inflácie k inflačnému cieľu ECB ani do konca roka 2016, ale po novom predpokladajú ešte pomalší rast cien než naposledy.

Táto správa sa podpísala vo štvrtok ráno pod oslabenie eura až na hladinu 1,3650 EURUSD, čo predstavovalo najnižšiu úroveň od konca februára. Po príchode amerických obchodníkov k monitorom začalo euro rásť a do konca dňa svoje dopoludňajšie straty takmer úplne vymazalo. Štvrtkové obchodovanie napokon spoločná mena eurozóny uzavrela na úrovni 1,3710 EURUSD, teda na červenej nule.

Spoločná mena eurozóny voči doláru aj v piatok oslabila a obchodovanie uzavrela pod hladinou 1,3700 EURUSD, čím vytvorila predpoklad pre ďalšie oslabovanie. V piatok na trhu chýbali zásadnejšie zverejnenia a obchodovanie tak bolo skôr pokojné. Z rannej úrovne 1,3720 EURUSD sa však euro postupne zosunulo smerom k úrovni 1,3690 EURUSD, v blízkosti ktorej napokon deň i týždeň aj uzavrelo. V celotýždennom zúčtovaní stratilo euro voči doláru pol percenta a medzimesačne bolo slabšie o – 0,9 %.

Viac..  Vladimír Bilčík: Nielen Rusi sa snažia ukryť svoje majetky, musíme mať pravidlá na ich habanie

Meny nášho regiónu minulý týždeň voči euru mierne oslabili. Maďarský forint si za týždeň voči euru odpísal – 0,4 % a v piatok obchodovanie zatváral na úrovni 305,20 EURHUF. K oslabeniu mu „dopomohli“ aj špekulácie, že tamojšia centrálna banka by mohla ďalej znižovať úrokové sadzby, keďže krajina v apríli po prvýkrát v novodobej histórii zaznamenala medziročný pokles cien. Česká koruna minulý týždeň voči euru oslabila o – 0,3 % a v piatok sa jej kurz voči euru pohyboval na úrovni 27,460 EURCZK. Približne – 0,2 % si minulý týždeň voči euru odpísal aj poľský zlotý a v piatok večer sa jeho kurz nachádzal na úrovni 4,1910 EURPLN.

 

Ropa Brent za týždeň zdražela o 2,3 %

Cena ropy Brent počas uplynulého týždňa takmer nepretržite rástla a opäť sa dostala na dohľad hladiny 110 dolárov za barel. V pondelok zdražela severomorská ropná zmes o pol dolára na 108,41 USD za barel po tom, ako Moskva varovala západ pred prerušením dodávok energií.

Končiace júnové dodávky ropy Brent si zaknihovali cenový rast aj v utorok a barel sa tak na trhu predával za 109,24 dolárov. Cenový rast ropy Brent pritom tlmili vyhliadky obnovenia dodávok z Líbye. Cena júnových dodávok ropy Brent v stredu vzrástla až na úroveň 110,19 USD za barel, nové júlové dodávky však boli lacnejšie a obchodovali sa pri cene 109,31 USD za barel.

Vo štvrtok cena ropy Brent mierne poklesla na 109,09 dolárov za barel najmä vďaka ďalším pozitívnym správam z Líbye. Radosť však dlho netrvala a v piatok ropa zdražela až na 109,75 USD za barel v dôsledku správ, že ropné polia v Líbyi boli opäť zatvorené. Za uplynulý týždeň tak ropa Brent zdražela o 2,3 % a medziročne bola drahšia až o 9,6 %.

O ram

Odporúčame pozrieť

ekonomika

Rast inflácie v eurozóne sa v marci spomalil

Medziročné tempo rastu inflácie v eurozóne sa v marci 2024 spomalilo na 2,4 % z …

Consent choices