Na východe Ukrajiny sa opäť bojuje, armáda hlási mŕtvych

ukrajina
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Noc zo stredy na štvrtok sa na východe Ukrajiny niesla v znamení útokov proruských separatistov. Zahynulo minimálne deväť ukrajinských vojakov, ďalšie dve desiatky sa zranili.

Útok povstalcov

Osem vojakov prišlo o život pri bojoch neďaleko východoukrajinského Donecka. Ďalší zahynul pri útoku povstalcov počas presunu do Luhanskej oblasti.

„Teroristi použili bežnú taktiku – jeden z mostov zablokovali provokatéri v civile a spustili streľbu po ukrajinských vojakoch,“ uviedlo ukrajinské ministerstvo obrany.

V meste Lisičansk v Luhanskej oblasti mal vyletieť do povetria most. Vládna strana hlási štyroch zranených, povstalci desiatich.

Lídri Luhanskej ľudovej republiky vo štvrtok vyhlásili vojnový stav a všeobecnú mobilizáciu všetkých mužov vo veku od 18 do 45 rokov.

Deti do táborov

Mesto Slavjansk v Doneckej oblasti je hlavnou oporou proruských separatistov. Už druhý týždeň je v obkľúčení ukrajinskej armády.

Velitelia miestnej domobrany údajne pripravujú evakuáciu slavjanských detí. Úradujúci ukrajinský prezident Oleksander Turčynov ohlásil záverečnú fázu boja proti povstalcom, píše New York Times.

Vodca slavjanských povstalcov Vjačeslav Ponomarjov nedávno prehlásil, že mesto sa pripravuje na ťažké obdobie. V noci zo stredy na štvrtok Slavjansk ostreľovala armáda a povstalci sa obávajú ďalších útokov. Slavjanské deti sa údajne pripravujú na cestu do letných táborov v rekreačných oblastiach severne od mesta. 

Transport pozostalých

Desiatky ozbrojencov vytvárajú prechod cez hranice v blízkosti obce Dmytrivka. Pohraničníci vzhľadom k početnej prevahe separatistov nie sú schopní akcii zabrániť. Na hraniciach budujú vzbúrenci kontrolné postavenia a stanoviská ostreľovačov. Z druhej strany im pomáhajú ruskí vojaci.

Koridor má podľa ukrajinských médií slúžiť k transportu niekoľkých desiatoch tiel mŕtvych separatistov. Ich pozostatky sú pripravené na cestu do Ruska. Ukrajinské zdroje neuvádzajú, prečo chcú radikáli telá svojich mŕtvych poslať do Ruska.

Viac..  Európska panelová diskusia občanov o boji proti nenávisti v spoločnosti

Boja sa vystúpiť verejne

Ukrajinské médiá špekulujú o údajnom rozklade v radách doneckých povstalcov. Hlavnou postavou sporu má byť Ponomarjov, ktorý si privlastnil právo rozkazovať a vyvolal odpor separatistov v Horlivke a Donecku. 

Zároveň pohrozil násilnou odvetou radikálom v Donecku, ktorí odmietajú rešpektovať jeho autoritu. Odkázal im, že jeho armáda urobí v oblasti poriadok. Na jeho tlak reagovali viacerí ministri vlády Doneckej ľudovej republiky. Tretina sa vzdala funkcií, ale boja sa svoje rozhodnutie verejne oznámiť.

Voľby sa blížia

Susedná Charkovská oblasť, ktorú akcie povstalci výrazne nezasiahli, sa podľa gubernátora Ihora Baluta obáva šírenia separatistických nálad. Svoje administratívne hranice s Doneckou a Luhanskou oblasťou intenzívne opevňujú. Vybudovali štyridsať bezpečnostných stanovísk a všetky cesty sú podľa gubernátora pod neustálou kontrolou.

Ukrajinská armáda a bezpečnostné zložky sú pripravené zahájiť záverečnú fázu protireroristickej operácie na východe Ukrajiny. Správu potvrdil úradujúci ukrajinský prezident Oleksander Turčynov počas inšpekcie vojsk v meste Izjum približne 50 kilometrov severozápadne od mesta Slavjansk.

V najbližšej dobe sa Národná garda zbaví teroristov v Doneckej a Luhanskej oblasti tak, aby sa mohlo uskutočniť prvé kolo prezidentských volieb. Tie sa uskutočnia v nedeľu 25. mája.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

nemocnica

Od začiatku vojny bolo do európskych nemocníc presunutých vyše 3 000 ukrajinských pacientov

EÚ od začiatku ruskej vojny proti Ukrajine koordinuje pravidelné evakuácie ukrajinských pacientov, či už chronicky chorých …

Consent choices