Rusi strácajú trpezlivosť, Američania rozširujú sankcie

amerika
Americká vlajka. PHOTO: Flickr.

Američania postupne rozširujú protiruský sankčný zoznam. Okrem verejnej časti, obsahuje údajne aj tajnú. Na nej by sa mal nachádzať napríklad šéf ruského Vyšetrovacieho výboru.

Tajný zoznam

Spojené štáty na čierny zoznam zaradili ruských úradníkov, sudcov a policajtov zapletených do porušovania ľudských práv, aby im zakázali vstup do USA a zmrazili majetok, ktorý majú v Spojených štátoch.

Na verejný zoznam mal údajne pribudnúť tucet Rusov. Rusko tieto rozšírené sankcie odmietlo a dalo najavo, že príjme odvetné kroky.

Podľa vládnych zdrojov malo byť jedno meno pridané aj na tajný zoznam. Malo by to byť meno Alexandra Bastrykina, šéfa ruského Vyšetrovacieho výboru, ktorý je obdobou americkej FBI. Pokiaľ by skutočne išlo o Bastrykina, bol by najvyššie postaveným ruským hodnostárom, ktorého postihli americké sankcie.

Potrestaní Rusi majú v USA zmrazený majetok a zakázaný vstup do krajiny. Toto umožňuje takzvaný Magnitského zákon, pomenovaný po auditórovi zahraničného investičného fondu Sergejovi Magnitskom, ktorý v roku 2009 zomrel za záhadných okolností v ruskej vyšetrovacej väzbe.

Tam sa dostal po tom, čo obvinil vysoko postavených pracovníkov ministerstva vnútra z rozkrádania štátneho rozpočtu. Magnitského smrť dodnes neobjasnili. Ruskí ochrancovia ľudských práv si myslia, že ho v cele na smrť dobili dozorcovia.

Protiopatrenia z Moskvy

„Považujeme rozhodnutie vlády USA zaviesť vízové a finančné sankcie voči dvanástim ruským občanom v rámci takzvaného Magnitského zoznamu ako neopodstatnené a vedené cynickou snahou zneužiť ľudskú tragédiu k bezohľadným politickým cieľom,“ vyhlásil vysoký predstaviteľ ruského ministerstva zahraničia Konstantin Dolgov.

Diplomat dodal, že Moskva príjme zodpovedajúce protiopatrenia voči tým, ktorí sa vyhli zodpovednosti za porušovanie ľudských práv v USA a za porušenie práv ruských občanov.

V súvislosti s tým Američanom vytkol, že síce radi moralizujú, ale doposiaľ neodsúdili zverstvá spáchané ukrajinskými bezpečnostnými silami a neonacistickými formáciami.

Viac..  Do eurovolieb ide 308 kandidátov cez 23 strán a jednu koalíciu, žreb určil ich čísla

Najnovšie sa na americkom zozname ocitol sudca, ktorý Magnitského už po smrti odsúdil za údajné daňové úniky. Na verejnej časti zoznamu sa nachádzajú tri desiatky osôb. Americká diplomacia odmieta ich počet upresniť.

Lobbing zo Západu

Nie na každého je však použitý rovnaký meter. Na poslednú chvíľu bol údajne zo sankčného zoznamu Európskej únie vyradený šéf silného štátneho plynárenského monopolu Gazprom Alexej Miller. Ďakovať môže lobovaniu európskych partnerov spoločnosti, ktorí sa za neho postavili.

Na sankcie zo strany Európskej únie zareagoval aj bývalý najbohatší ruský podnikateľ Michail Chodorkovskij. Podľa neho môže reakcia Únie na udalosti na Ukrajine ešte viac podnietiť ruský nacionalizmus, ktorý je už aj tak rozvírený anexiou Krymu. „Európa riskuje, že nahrá do rúk nacionalistom, ktorí sa snažia izolovať Rusko,“ povedal Chodorkovskij v rozhovore pre televíziu BBC.

Ukrajina podľa Chodorkovského vstúpila do občianskej vojny, nemyslí si však, že by ruský prezident Vladimir Putin plánoval inváziu na východnú Ukrajinu.

Myslí si, že Putin stratil kontrolu nad udalosťami v susedných krajinách, pričom zmienil jeho neschopnosť zastaviť referendum v proruských separatistických regiónoch. Únia by sa podľa neho mala vzdať ďalších sankcií a koncentrovať sa na podporu politickej reformy v Kyjeve.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

Martin Hojsík: Konečne budeme mať v EÚ jednotnú definíciu o tom, čo sú to sankcie

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Sankcie …

Consent choices