Rusi vraj ustupujú

ukrajina
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Niektoré časti regiónov Donecka a Luhanska na Ukrajine plánujú bojkot prezidentských volieb. V novo-vytvorených republikách si už zvolili vládu a v Luhansku dokonca aj svojho prezidenta.

Doneck je takmer miliónové priemyselné mesto, ale už nie ukrajinské. Leží na území Doneckej ľudovej republiky. Ľudia o tom rozhodli v minulotýždňovom referende. To však západný svet neuznáva.

Referendum západný svet neuznáva

Hlavné centrum nového štátu Doneck vyzerá ako pevnosť. Všade sa nachádzajú barikády z pneumatík, náklaďákov. Všade vlajú ruské a donecké vlajky.

Proruskí separatisti sa v meste nesmú nakrúcať, majú tam svoju vládu a osamostatnenie považujú za hotovú vec. Aj napriek nesúhlasu západu.

Mimo barikád beží normálny život. Je cítiť napätie a v uliciach sa ľudia hádajú. Niektorí sa chcú pripojiť k Rusku, iní chcú zostať samostatní. „Chceme zostať samostatní a nezávislí,“ hovorí obyvateľka Donecka.

Putin nariadil sťahovanie vojsk

Viac..  Prieskum: Pakt o zručnostiach pomohol vyškoliť 3,5 milióna pracovníkov

Ruský prezident Vladimír Putin nariadil údajne vojenským silám, ktoré sa zúčastnili na cvičeniach v troch regiónoch hraničiacich s Ukrajinou, návrat na základne, kde sú permanentne nasadení.

V pondelok o tom informovala ruská tlačová agentúra Interfax. Zatiaľ nie je jasné, či skutočne ubudne vojakov na hranici s Ukrajinou, kde sa podľa NATO nachádza okolo 40 000 členov ruských ozbrojených síl.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

vojak

Hliadka EÚ sa ocitla pod paľbou azerbajdžanskej armády, tvrdí Arménsko

Arménsko v utorok obvinilo azerbajdžanskú armádu zo spustenia paľby na hliadku EÚ, ktorá monitoruje situáciu …

Consent choices