eurovoľby
PHOTO: Redakcia/red.

Už je to tu. Čaká nás občianska povinnosť voliť svojho eurozástupcu

eurovoľby
PHOTO: Redakcia/red.

Už je to tu. Zaplavujú nás letáčiky vypadávajúce z novín a videá vypadávajúce z webových stránok, ktoré nás presviedčajú o správnosti toho-ktorého kandidáta, ale aj o občianskej povinnosti voliť svojho eurozástupcu. Trochu to pripomína ambicióznu zlatokopku, ktorá si na manželovu kreditku kúpi zvodné spodné prádlo dúfajúc, že si ju ignorujúci manžel všimne.

Európsky parlament rád míňa zdroje na svoju vlastnú propagáciu. Môžeme spomenúť napríklad návštevnícke centrum, tzv. Parlamentárium, za ľudových 20,5 milióna eur, či 56-miliónové múzeum s názvom Dom európskej histórie. Niet potom divu, že rozpočet európskeho parlamentu za posledných 6 rokov narástol o viac ako 20 %, hoci počet poslancov poklesol.

No kampaň, aspoň na Slovensku, bola v porovnaní s národnými voľbami chudobná. Ale niet sa čo diviť. Miesta v parlamente sú síce lukratívne, ale je ich máličko a treba o ne zviesť tvrdý politický boj. Lukratívne miesto v Bruseli sa dá zaistiť aj jednoduchšie – kariérou euroúradníka. Viac ako 10 000 eurobyrokratov (teda viac ako pätina) má ročný plat vyšší ako ministerský predseda Spojeného kráľovstva David Cameron. Ten do rodinného rozpočtu prispieva asi 140 000 librami (172 000 eur) ročne.

Euroúradníci znížili povolený obsah benzo(a)pyrénu v údenom mäse.

Takú plácu si treba zaslúžiť. A keďže produkciou úradníka sú regulácie, tak produkujú. Najnovšie vyprodukovali zníženie povoleného obsahu benzo(a)pyrénu v údenom mäse, čím vyradili z trhu viacero populárnych poľských výrobkov. Je to síce podozrivý páchateľ v prípade rakoviny čriev, ale napríklad pri domácom grilovaní si dožičíme desať aj dvadsať krát vyššie dávky, ako stanovuje nová norma na údené mäso. Ale grilovanie sa ťažko zakazuje, že.

Indickú komunitu v Británii (a fajnšmekrov v celej Únii) zase nahneval zákaz dovozu indického Manga, údajne kvôli výskytu ovocných mušiek. To asi ešte v Bruseli nevideli skladovanie ovocia na izbách slovenských internátov. Ale hrozia aj závažnejšie dôsledky, ako výpadok exotického ovocia. Nové nariadenie o bezpečnosti leteckej prevádzky znamená stop pre zhruba polovicu nemeckých heliportov, využívaných najmä záchranármi. Pre Nemcov boli dobré, pre bruselských úradníkov už nie. Ak budete po havárii na nemeckej diaľnici čakať o desať minút dlhšie na odvoz, viete komu poďakovať.

Viac..  Katarína Roth Neveďalová: Nepodporila som návrh na zníženie emisií z odvetvia budov

V Nemecku sa objavujú obavy z možného nástupu negatívnych úrokových sadzieb ECB

Dosť bolo regulácií, pozrime sa na banky. V Nemecku sa objavujú obavy z možného nástupu negatívnych úrokových sadzieb ECB, ktoré by sa preniesli ďalej do ekonomiky. Negatívne úroky znejú absurdne – kto by ukladal peniaze do banky, aby mu z nich ubúdalo, dokonca aj nominálne? Ale v systéme centrálneho bankovníctva sú už vyskúšanou (na národnej úrovni) realitou. Banky totiž na výber príliš nemajú. Peniaze môže buď zmeniť na hotovosť a uložiť v trezore, no skladovanie miliárd eur v podobe papiera je nákladná záležitosť. Len si spomeňte na strýka Držgroša! Alebo ich môžu požičať na trhu. No to v sebe nesie riziko. Preto banky často preferujú tretiu možnosť, bezpečne uložiť hotovosť v centrálnej banke, hoci aj za minimálny, či dokonca záporný úrok. Väčšina obyvateľov by v takom prípade využila služby matraca, ale s rozširujúcim sa zákazom papierovej hotovosti sa môžeme dožiť dňa, keď nebudeme mať na výber.

Komentár pripravil Martin Vlachynský, INESS.

O ram

Odporúčame pozrieť

volby

Do eurovolieb ide 308 kandidátov cez 23 strán a jednu koalíciu, žreb určil ich čísla

O mandáty v Európskom parlamente sa môže na Slovensku uchádzať 23 politických strán a jedna …

Consent choices