Zeman varoval Ukrajincov pred copatým anjelikom

tymošenková
Ukrajinská expremiérka Julia Tymošenková. PHOTO: Flickr.

Český prezident Miloš Zeman nepriamo varoval pred víťazstvom Julie Tymošenkovej v nedeľných prezidentských voľbách na Ukrajine. Zdôraznil, že sa nechce miešať do vnútorných záležitostí krajiny ani vyjadrovať sympatie či antipatie. Hlava štátu je na oficiálnej návšteve Moldavska.

Riziko občianskej vojny

„Anjelik s copatými vlasmi nemusí byť anjelikom,“ prehlásil prezident Zeman. Český politik verí, že nový ukrajinský prezident dosiahne zmierenie s proruskými separatistami a vyhne sa riziku občianskej vojny.

Moldavský prezident Nicolae Timofti dúfa, že vojenské akcie v krajine susediacej s Moldavskom sa po voľbách upokoja. Kišinev sa obáva rozšírenia násilností na Ukrajine v blízkosti hraníc. Podobný vývoj by podľa niektorých predstaviteľov mohol posilniť separatistické tendencie v prorusky orientovanom regióne Podnestrí.

Tesná prehra

Expremiérka Tymošenková je známa ako jedna z lídrov takzvanej oranžovej revolúcie, ktorá vyniesla v roku 2004 Viktora Janukovyča do prezidentského kresla.

Začiatkom roku 2010 zviedla so zosadeným prezidentom boj o kreslo a tesne prehrala. V októbri 2011 bola odsúdená na sedem rokov väzenia. Musela zaplatiť vysokú pokutu za predražený dovoz ruského plynu.

Viac..  Von der Leyenová vyjadrila sústrasť rodinám humanitárnych pracovníkov WCK

Kličko sa vzdal

Expremiérka sa za poslednú dobu „preslávila“ telefonátom, v ktorom pohrozila Moskve za anexiu Krymu. Chce použiť všetky známosti a varovať celý svet tak, aby z Ruska zostala iba spálená zem.

Vo februári tohto roku bola počas revolučných zmien prepustená. V súčasnosti sa uchádza o prezidentské kreslo. Jeden z hlavných favoritov volieb Petro Porošenko ju vyzval, aby sa vzdala kandidatúry. V jeho prospech tak urobil opozičný líder Vitalij Kličko. Podľa najnovších prieskumov má najväčšiu šancu práve podnikateľ Porošenko.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

eurovolby

Za účelom spojenia prezidentských volieb a eurovolieb v roku 2024 sa zmení ústava

Súčasné znenie Ústavy SR o niektorých lehotách týkajúcich sa prezidentských volieb sa v záujme spojenia …

Consent choices