Putin sa bojí, rebeli ohrozujú tranzit plynu

vladimír putin
Vladimír Putin, ruský prezident. PHOTO: Flickr.

Ruský prezident Vladimir Putin vyzval odberateľov a tranzitné štáty k dôslednému dodržiavaniu dohôd o tranzite plynu do Európy. Uviedol, že pre Rusko sú záväzky zakotvené v zmluvách dôležité a očakáva rovnaký prístup od ostatných krajín.

Hrozby rebelov

Znepokojenie Moskvy vyvolávajú otvorené hrozby ukrajinských radikálov, ktorí chcú prerušiť dodávky ruského zemného plynu do Európy. „Otvorene priznávam, že nás vážne znepokojujú prehlásenia ukrajinských radikálov a ich otvorené hrozby. Dúfam, že na Ukrajine zvíťazí zdravý rozum,“ píše sa v Putinovom vyhlásení.

Situácia na Ukrajine podľa neho len potvrdzuje nutnosť priamych dodávok plynu do Európy a nutnosť obchádzať pri týchto dodávkach tranzitné krajiny. „Myslím si, že aktívny postoj k danej otázke musí zaujať aj Európska komisia. Však jednou z jej úloh, ak nie hlavnou, je obrana záujmov európskych spotrebiteľov,“ uviedol ďalej ruský líder.

Európa je do značnej miery závislá na ruskom plyne, ktorý dodávajú ropovody prechádzajúce cez Ukrajinu. Ale vzťahy medzi Kyjevom a Moskvou sú momentálne naštrbené.

Ekonomické fórum

Ruský prezident sa v sobotu stretol s hlavami ruských a svetových energetických spoločností na ekonomickom fóre v Petrohrade. Uistili ho, že Rusko bude pokračovať v podnikaní na Západe, aj napriek situácii na Ukrajine a sankciám voči Rusku.

Viac..  Europoslanci schválili reformy pre udržateľnejší a odolnejší trh EÚ s plynom

„Máme veľmi dobré vzťahy. Spoločnosti úspešne fungujú, môžeme z toho len vyťažiť. Vzťahy medzi svetovými energetickými spoločnosťami a Ruskom sú za posledné roky zosúladené,“ povedal na úvod Putin. 

Putin využil fórum na oživenie vzťahov so zahraničnými gigantmi. No niektorí ho kvôli kríze na Ukrajine ignorovali. Iní sú pod vplyvom americkej vlády a na výber veľmi nemali.

Nové sankcie uvalené na Rusko by mohli zasiahnuť aj sektor energetiky. Ovplyvniť by mohli vývoz ropy a zemného plynu, ktoré tvoria asi 25 percent jeho hrubého domáceho produktu. Rusko je najväčším producentom ropy na svete a druhým najväčším producentom zemného plynu.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

Rada EÚ odobrila dobrovoľné opatrenia na zníženie spotreby plynu aspoň o 15 %

Zástupcovia členských krajín (Rada EÚ) v pondelok prijali odporúčanie, ktoré nabáda členské štáty eurobloku, aby …

Consent choices