Európa sa s nevôľou díva na Ficov postoj voči Rusku

robert fico
Róbert Fico, slovenský premiér. PHOTO: Flickr.

Zatiaľ, čo Európska únia sa snaží vyvíjať nátlak na Moskvu, slovenský minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák sa stretol s ruským vicepremiérom Dimitrijom Rogozinom, ktorý sa Rumunsku vyhrážal bombardérmi. Cieľom bolo zachovať priateľské slovensko-ruské vzťahy, konštatuje komentár agentúry Reuters.

Slovensko-ruské vzťahy

Slovensko udržuje nadštandardné vzťahy s Ruskom, aj napriek kritike zo strany Európskej únie. Tá sa snažila na začiatku tohto týždňa zatlačiť na Kremeľ a sankcionovať ho za Ukrajinu. Slovenský minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák však v tom čase smeroval do Moskvy, kde sa stretol s ruským vicepremiérom Dimitrijom Rogozinom, ktorý má zákaz vstupu do krajín Únie. Vyhrážal sa totiž, že preletí nad štátom NATO v bombardéri. „Nabudúce budem letieť v Tu-160,“ píše Reuters.

Slovensko-ruský zvláštny vzťah je súčasťou trápneho balansovania Slovenska, ktoré si chce zachovať výhody z blízkeho vzťahu s Ruskom, a súčasne chce profitovať aj z členstva v Európskej únii.

Dva dôvody

Slovensko lavíruje z dvoch dôvodov. Po prvé, asi 40 percent plynu importuje Rusko do Európy práve cez Ukrajinu a na Slovensko. Po druhé, premiér Robert Fico sa vyjadril, že obchodné väzby a dovoz ruského plynu by sa mali skôr rozvíjať, než trestať Kremeľ.

Premiér sa za zatvorenými dverami s lídrami krajín V4 vyjadril, že v prípade ďalších sankcií EÚ voči Rusku bude brániť hospodárske záujmy Slovenska do „posledného dychu“. Nemenovaný európsky diplomat na slová premiéra reagoval, že „by bolo lepšie, keby Fico uprednostňoval elementárnu bezpečnosť v Európe ako ceny plynu pre Slovensko“.

Viac..  V. Bilčík: O tom, čo robí Ficova vláda, nebudeme mlčať. Ďalšia debata o Slovensku v EP

Plyn a zbrane

Rogozin je predsedom medzivládnej komisie pre hospodársku, vedeckú a technickú spoluprácu. Za Slovensko je spolupredsedom práve Lajčák. Ich stretnutie teda poukazuje na blízke slovensko-ruské vzťahy.

Komisia sa venuje hlavne problematike zbraní a plynu. Slovensko je závislé na ruských dodávkach zemného plynu a tiež na jeho stíhačkách MiG-29 a protilietadlových systémoch.

Priateľské vzťahy

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky sa vyjadrilo, že návšteva bola neoficiálna a rozhodli sa odložiť tak stretnutie komisie, ktoré malo byť v júni.

Lajčák si návštevu Moskvy obhajoval tým, že pomáha udržiavať priateľské vzťahy medzi Ruskom a Západom. „Slovensko je a chce byť dôveryhodným členom Európskej únie a Severoatlantickej aliancie. Chce však udržiavať priateľské vzťahy s nečlenskými krajinami,“ uviedol.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

V. Bilčík: O tom, čo robí Ficova vláda, nebudeme mlčať. Ďalšia debata o Slovensku v EP

Slovenský europoslanec Vladimír Bilčík (nezávislý / EPP) úspešne inicioval ďalšiu debatu o stave právneho štátu …

Consent choices