Nemecko sa nezadržateľne rúti k spomaleniu ekonomiky. Avšak nezdá sa, že by to niekoho znepokojovalo

nemecko
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Práve som sa vrátil z väčšej cesty po Brazílii, Uruguaji, Spojených štátoch a Španielsku. A zaráža ma hlavne jedna vec, ktorú trhy smelo ignorujú – konkrétne blížiace sa spomalenie nemeckej ekonomiky. Trh samozrejme môže ísť hore aj napriek slabšiemu ekonomickému rastu. Rovnako ale nechápem, že aj napriek veľmi negatívnym makroekonomickým zmenám v posledných 12 mesiacoch nikto neverí, že ekonomika Nemecka spomaľuje. Je preto potrebné brať do úvahy niekoľko faktorov, ktoré to len dokazujú:

• Plánované zmeny v čínskej politike a ekonomike negatívne dopadnú na exporty z Nemecka.

• Nemecko má najdrahšiu energetickú politiku v Európe – pritom sa odkláňa od jadrovej energie, a naopak sa zrejme nevyhne vyššej závislosti na ruskom plyne.

• Ukrajinská kríza: podľa nemeckého zväzu obchodu BGA v Rusku aktívne podniká približne 6 200 firiem z Nemecka.

• Blížiaca sa devalvácia čínskeho jüanu výrazne navýši tamojšie dovozné ceny.

Kým som nedávno pripravoval svoj stĺpček, ktorý každý mesiac vychádza vo švajčiarskej finančnej tlači, snažil som sa overiť vlastný dlhodobý názor, že by Nemecko mohlo vo štvrtom kvartáli naozaj spomaliť. Prekvapivo som pritom narazil na to, že Nemecko už teraz vykazuje relatívne dramatické príznaky ekonomického spomalenia.

Keď vezmeme do úvahy skúsenosti z minulosti, ekonomika Nemecka by sa mohla dostať na nulu už v blízkej budúcnosti…

Záver / Stratégia

Už dlho vám predkladám argumenty na to, že Nemecko čaká spomalenie. Predovšetkým kvôli jeho závislosti na Ázii, čo sa rastu objemu exportu týka. Nemeckí politici navyše príliš neriešia energetické témy a príliš si nepripúšťajú ani vplyv Ruska. Koniec roka tak trhy pravdepodobne prekvapí horšími výsledkami rastu ekonomiky. V Rusku podniká viac ako 6 200 nemeckých firiem a podľa denníka The Economist je na exportoch do Ruska priamo závislých až 300 000 pracovných miest.

Viac..  Vladimír Bilčík: Hlavná európska prokurátorka povedala, že zrušením špeciálnej prokurátory sa prekročila červená čiara

Rusko je pre Nemecko 11. najväčším exportným trhom a siedmym najväčším importným. Nemecko v súčasnosti dováža viac ako 70 percent energie zo zahraničia, pričom 25 percent z toho pochádza z Ruska. Kancelárka Angela Merkelová si sama zvolila riskantnú energetickú politiku, ktorá ju znevýhodňuje pri medzinárodných rokovaniach.

Európa, a hlavne Nemecko, si musí včas uvedomiť, že nám chýbajú energetické zdroje. V oblasti energetiky preto teraz zaujímame hlavne shortové pozície. Práve to by malo byť aj ústrednou témou pre ďalšie kolo schôdzok Rady Európskej únie. Ale politici na miesto toho budú skôr oslavovať koniec krízy… Kráľ je mŕtvy, nech žije kráľ.

Od posledného kvartálu minulého roka som bol za dlhé pozície v prípade kľúčových európskych dlhopisov. Keď k tomu pripočítame short na EUR a AUDUSD, vychádzajú mi jediné tri možné obchody. A rovnako som postupoval aj v posledných troch mesiacoch.

Nášmu pravidlu, že akciový trh zaostáva za reálnou ekonomikou o tri mesiace, by mohlo napovedať veľmi blízke „maximum“ nemeckého indexu DAX. Akciové pozície v súčasnej dobe nedržím žiadne, avšak v budúcom týždni sa zameriam na možný short buď akcií samotných, alebo proti indexu Nikkei. K tomu, aby sme narušili status quo, potrebujeme katalyzátor.

Komentár pripravil Steen Jakobsen, hlavný ekonóm a investičný riaditeľ Saxo Bank. 

O ram

Odporúčame pozrieť

Nemecko

Nemecká priemyselná a obchodná komora vyzvala na dokončenie dohody EÚ – Mercosur

Nemecká priemyselná a obchodná komora (DIHK) vyzýva na dokončenie dohody o voľnom obchode medzi Európskou …

Consent choices