Rebeli útočia na východe Ukrajiny, dvaja mŕtvi

ukrajina
PHOTO: Flickr.

Separatisti v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny zaútočili v blízkosti Slavjansku na kontrolné stanovište ukrajinských vojakov. Dvaja z útočníkov padli. Vzbúrenci prenikli i na letisko v Donecku, kde je prerušená prevádzka. Armáda nasadila bombardéry. Informáciu priniesol The Daily Telegraph.

Výbuchy a hustý dym

Desiatky militantov vpadli na donecké letisko o tretej ráno. Žiadali stiahnutie ukrajinských vojakov, ktorí strážia vnútorný priestor letiska. Personál bol evakuovaný a prevádzka na medzinárodnom letisku sa zastavila.

Nad letovým priestorom nad Doneckom nemá nikto kontrolu. Priestor momentálne využívajú dve vojenské lietadlá a vrtuľníky ukrajinskej armády. Tá sa snaží vytlačiť vzbúrencov z areálu, píše The Daily Telegraph.

Vojaci sa stiahli do priľahlého lesa. Ich protivníci zaujali postavenie na streche terminálu, z ktorej strieľajú guľometmi a granátometmi.

Výnimočný stav

Ukrajinská armáda oficiálne oznámila, že po masívnom leteckom útoku nasadila na bojové pole výsadkárov. Povstalci dostali ultimátum, aby zložili zbrane a vzdali sa armádnym jednotkám.

Obsadenie letiska je súčasťou plánu šéfa samozvanej Doneckej ľudovej republiky Denisa Pušilina. V pondelok vyhlásil výnimočný stav. Chce vyčistiť republiku od cudzích vojsk.

Neúspešné rokovanie

Donecké letisko bolo terčom útoku už viackrát. Armáda a Národná garda útoky zakaždým odrazila. Terminál je pod neustálou kontrolou hliadok.

Viac..  L. Ď. Nicholsonová: Európske preukazy odstránia diskrimináciu ľudí so zdravotným postihnutím pri cestovaní

Povstalci majú prevahu a po neúspešnom rokovaní vypukla prestrelka. Podľa svedkov sa na letisku bojovalo i v čase, kedy nad ranvejou krúžili civilné lietadlá. 

Vojaci s guľometmi

Nepokoje sa nevyhýbajú ani Slavjansku. Mesto sa stalo vojnovou zónou. Slavjansk sa stal domovom aj pre Bratislavčana Ľubomíra Kotaja. Vedie monitorovaciu misiu OBSE. Jeho život je nepretržite v ohrození. „Mám strach. Už mi na hlavu mierilo päť guľometov,“ priznáva.

Separatisti vyhlásili ľudovú republiku. Okolo vjazdu do ústredia rebelov sú vrecia s pieskom a otvormi pre ostreľovačov. Základňu neustále obliehajú vojaci.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

Putin

NEMECKO: Šéf námorníctva po kontroverzných výrokoch o Kryme odstúpil

BERLÍN 23. januára (SITA/AP) – Šéf nemeckého vojenského námorníctva v sobotu odstúpil zo svojej funkcie …

Consent choices