Ruský generál chce odvetu za vojenské manévre NATO

nato
Sídlo NATO v Bruseli. PHOTO: Flickr.

Náčelník generálneho štábu ruskej armády Valerij Gerasimov pohrozil, že Rusko zareaguje na rastúcu bojaschopnosť Severoatlantickej aliancie odvetou. Na moskovskej konferencii varoval, že západné sankcie proti Rusku znižujú regionálnu a globálnu bezpečnosť.

Zvýšenie bojovej pohotovosti

Generál Gerasimov vyhlásil, že udalosti na Ukrajine viedli k vyostreniu vojenskej a politickej situácie. Poukázal na rastúcu silu NATO v Pobaltí, Poľsku a Rumunsku. Zároveň kritizoval prítomnosť západných vojenských lodí v Baltskom, Stredozemnom a Čiernom mori.

Podľa neho sa zvyšuje bojová pohotovosť jednotiek NATO prvej línie. V blízkosti ruských hraníc rastie intenzita výcviku aliančných síl. „Rusko sa nemieni prizerať. Sme nútení prijať odvetné opatrenia,“ zdôraznil generál.

Hrozba občianskej vojny

Z dôvodu obmedzovania vojenskej spolupráce medzi Ruskom a NATO klesá účinnosť opatrení k zaisteniu globálnej bezpečnosti.

Konflikt na Ukrajine podľa ruského generála na rozdiel od oranžovej revolúcie spred desiatich rokov prešiel do fázy vnútroštátneho ozbrojeného konfliktu. Gerasimov tvrdí, že spor prerástol do občianskej vojny.

Bezpečnosť v ohrození

Severoatlantická aliancia premýšľa, ako prispôsobiť svoje postupy a možnosti novej bezpečnostnej situácie v Európe.

„Sme na križovatke a musíme sa rozhodnúť, ako zvládneme situáciu s agresívnym susedom,“ poznamenal vrchný veliteľ aliančných síl Phillip Breedlove. Udalosti na Kryme a východe Ukrajiny podľa neho zmenili predpoklady európskej bezpečnosti.

Päť mŕtvych

Situácia vo východnej časti Ukrajiny je pred nedeľnými prezidentskými voľbami napätá. Piatkové potýčky medzi ukrajinskými vojakmi a proruskými povstalcami si v Doneckej oblasti vyžiadali päť mŕtvych.

Viac..  EÚ nepotrebuje predĺžiť dohodu o tranzite ruského plynu cez Ukrajinu

Breedlov predpokladá, že aliancia musí prejsť strategickou adaptáciou. Jedine tak sa dokáže vyrovnať s ruskou schopnosťou využiť kombinácie náhlych rozsiahlych vojenských cvičení. „Bude to stáť veľa peňazí. Obrana spoločných hodnôt ale tieto náklady prevyšuje,“ povedal generál.

Odídu, neodídu, odídu…

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov obvinil Západ z rozpútania ukrajinskej krízy. „Namiesto toho, aby naši západní partneri využili historickú príležitosť k vybudovaniu veľkej Európy bez deliacich čiar, dali prednosť obvyklej logike,“ vyhlásil. Tá počíta s kontrolovaným geopolitickým priestorom smerom na východ.

Západ netrpezlivo čaká odchod ruských jednotiek z ukrajinských hraníc. Námestník ruského ministra obrany Anatolij Antonov uviedol, že Moskva v nasledujúcich dňoch stiahne sto percent svojich jednotiek. „Zanecháme po sebe menej než nič,“ dodal Antonov.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

Donald Tusk

K EÚ a transatlantickej spolupráci neexistuje alternatíva, uviedol Tusk v Paríži

K Európskej únii, transatlantickej spolupráci a NATO neexistuje alternatíva. Uviedol to poľský premiér Donald Tusk …

Consent choices