Slovenský Eustream zisťuje ukrajinský záujem o plyn

plyn
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Spoločnosť Eustream začala pri projekte reverzného chodu plynu zo Slovenska na Ukrajinu s procedúrou Open Season. V tomto procese bude slovenský prepravca plynu v nasledujúcich týždňoch zisťovať záväzný záujem účastníkov trhu o prepravné kapacity plynu na Ukrajinu cez plynovod Vojany.

„Prepojenie Slovenska a Ukrajiny spojí prepravné siete operátorov Eustream a Ukrtransgaz cez nový prepojovací bod – Budince, v blízkosti existujúceho prepojovacieho bodu Veľké Kapušany. Toto prepojenie ponúka nové príležitosti na prepravu plynu a posilní cezhraničnú likviditu,“ informoval hovorca Eustreamu Vahram Chuguryan.

Dohodu spečatilo memorandum

Záujemcovia o prepravné kapacity plynovodu, ktorým bude prúdiť plyn zo západu na východ, môžu svoje požiadavky predkladať do 23. júna tohto roka. „Po vyhodnotení procesu Open Season, v zmysle prijatých záväzných ponúk, bude nasledovať uzatváranie finálnych zmlúv o preprave plynu medzi Eustreamom a zákazníkmi, takzvanými shippermi,“ konštatoval Chuguryan.

Plyn zo Slovenska na Ukrajinu bude prúdiť prostredníctvom plynovodu, ktorý spája Vojany a Užhorod. Dohodli sa na tom ukrajinská a slovenská strana koncom apríla tohto roka. Dohodu spečatili podpisom memoranda. Ročne by mohlo vďaka spomínanému plynovodu prúdiť na Ukrajinu do 10 miliárd metrov kubických plynu.

Viac..  EK vyplatila Ukrajine 4,5 miliardy eur preklenovacieho financovania v rámci Nástroja pre Ukrajinu

Prvé kubíky v septembri

Prvé kubíky plynu by mohli prúdiť nášmu východnému susedovi už v septembri tohto roka. Do projektu spätného chodu dodávok plynu však musí ešte slovenský prepravca plynu investovať zhruba 20 miliónov eur.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

Rada EÚ odobrila dobrovoľné opatrenia na zníženie spotreby plynu aspoň o 15 %

Zástupcovia členských krajín (Rada EÚ) v pondelok prijali odporúčanie, ktoré nabáda členské štáty eurobloku, aby …

Consent choices