Voľby na Ukrajine uznáva svet ako legitímne

ukrajina vlakja
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Medzinárodní pozorovatelia na čele s Organizáciou pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) ocenili v pondelok priebeh prezidentských volieb na Ukrajine. Hlasovanie podľa nich vo veľkej väčšine prebehlo v súlade s medzinárodnými pravidlami a základnými slobodami napriek tomu, že voľbám na východe krajiny bránili ozbrojení separatisti.

„Napriek pokračujúcim nepokojom na východe volebné úrady vyvinuli značnú snahu, aby hlasovanie prebehlo v celej krajine,“ konštatuje sa vo vyhlásení monitorovacej misie.

Pozorovatelia však kritizovali násilné uzavretie niektorých volebných miestností ozbrojenými skupinami, únosy, hrozby smrťou ako aj krádeže volebného zariadenia a materiálov.

„Kvalitné usporiadanie volieb dáva novému prezidentovi Ukrajiny silnú legitimitu na to, aby okamžite odštartoval dialóg s občanmi východných regiónov a aby obnovil dôveru v spoločnosti,“ povedal Andreas Gross, šéf delegácie Rady Európy, ktorá bola súčasťou pozorovateľskej misie OBSE. Podľa zatiaľ neoficiálnych výsledkov vo voľbách už v prvom kole zvíťazil miliardár Petro Porošenko, ktorý získal vyše 53 percent hlasov.

Slovensko víta prezidentské voľby 

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí víta uskutočnenie predčasných prezidentských volieb na Ukrajine. „Napriek blokovaniu činnosti volebných komisií v niektorých obvodoch na východe Ukrajiny zo strany ozbrojených separatistov, MZVaEZ SR hodnotí voľby ako demokratické a legitímne,“ píše sa vo vyhlásení ministerstva.

Viac..  Európa chce od Číny dve veci, ale nie je isté či ich dostane

Ministerstvo zahraničných vecí verí, že zvolenie hlavy štátu prispeje k riešeniu vnútropolitickej krízy na Ukrajine a pomôže k národnému zmiereniu i nastoleniu bezpečnosti v krajine. Veria tiež, že zvolenie nového ukrajinského prezidenta pomôže naštartovať reformné procesy v politickej, hospodárskej a sociálnej oblasti a prispeje k obnoveniu normálneho fungovania štátu.

Česi podporia prezidenta

Česká republika oceňuje priebeh i výsledok nedeľných prezidentských volieb na Ukrajine. Česi sú pripravení podporovať nového prezidenta pri nutných reformách.

„Rovnako ako misia OBSE oceňujem odhodlanie ukrajinských úradov usporiadať riadne voľby, ktoré splnili medzinárodné záväzky a rešpektovali základné slobody,“ píše sa v stanovisku českej diplomacie.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

Eurobarometer: Súčasná geopolitická situácia zvyšuje význam európskych volieb

Európsky parlament v stredu zverejnil posledný Eurobarometer pred európskymi voľbami. Občania podľa najnovšieho prieskumu vedia …

Consent choices