Zemetrasenie v Británii. Eurovoľby ovládli populisti

ukip
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Priebežné výsledky eurovolieb vo Veľkej Británii ukazujú, že protieurópska a protiimigračná Strana nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP) smeruje k historickému víťazstvu, píše britská BBC.

Výrazný skok

Z predbežných 64 vyhlásených víťazov získala UKIP 23 kresiel. Vládni konzervatívci a opoziční labouristi majú zhodne po 18 mandátov. Británia má v Európskom parlamente 73 poslancov.

„Politické zemetrasenie, ktoré UKIP sľubovala, je na postupe,“ povedal novozvolený europoslanec tejto strany Patrick O’Flynn.

Mimoriadny výsledok

Pre stranu znamená historicky prvé víťazstvo v celonárodných britských voľbách. Pred dvadsiatimi rokmi sa UKIP zúčastnila svojich prvých eurovolieb. Získala len jedno percento hlasov.

Líder strany Nigel Farage vyhlásil, že sa oprávnene hovorí o volebnom zemetrasení, píše The Huffington Post. V doterajších dejinách britskej politiky sa nestalo, aby protestná strana vyhrala voľby na celonárodnej úrovni. Ide podľa neho o mimoriadny výsledok v britskej politike za posledných 100 rokov.

Rastúci tlak

Labouristi so ziskom okolo 25 percent hlasov tesne porazili konzervatívcov premiéra Davida Camerona. Budú sa musieť uspokojiť až s treťou priečkou. Cameron podľa BBC konštatoval, že ľudia sú z EÚ sklamaní.

UKIP chce zastaviť prisťahovalectvo do Británie. Vláda konzervatívneho premiéra Davida Camerona bude po úspechu independistov pod ešte vyšším tlakom obmedziť počet prisťahovalcov z ostatných krajín únie. UKIP tvrdí, že imigrácia neprimerane zaťažuje sociálne služby a premieňa identitu obcí.

Nárast prisťahovalcov

Viac..  Výbor ministrov Rady Európy odobril kandidátov na post generálneho tajomníka

Cameronovi konzervatívci v nedeľu prisľúbili nové opatrenia na obmedzenie imigrantov z EÚ. Podľa agentúry Reuters budú tieto obmedzenia zverejnené 4. júna. Majú zahŕňať návrh zákona na deportáciu občanov EÚ, ktorí budú šesť mesiacov nezamestnaní.

Nespokojnosť časti britskej verejnosti s rastúcim počtom prisťahovalcov je kľúčovým faktorom volebných ziskov UKIP.

Katastrofa pre liberálnych demokratov

Farage v reakcii na priebežné výsledky vyhlásil, že strana sa teraz so svojou hlavnou témou zameria na úspech v parlamentných voľbách v budúcom roku. „V budúcom roku pôjdeme do volieb s cielenou stratégiou a sľubujem vám, že ste o nás nepočuli naposledy,“ vyhlásil Farage.

Katastrofou sú výsledky volieb pre vládnych liberálnych demokratov. Menší koaličný partner konzervatívcov zrejme s iba sedempercentnou podporou prehral súboj o štvrté miesto so Zelenými a z doterajších 11 europoslancov im zostal jeden. Pod silným tlakom sa ocitol šéf strany Nick Clegg, píše The Guardian.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

Čaputová v Európskom parlamente vyzvala Slovákov na účasť v eurovoľbách

Slováci by mali využiť svoje právo a možnosť, a začiatkom júna ísť hlasovať vo voľbách …

Consent choices