Dohoda viazne. Kyjev chce od Rusov miliardu dolárov za plyn

plyn
PHOTO: Flickr.

Plynová kríza na Ukrajine nekončí. Rokovanie o úhrade ukrajinského dlhu za odber plynu uviazlo. Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk pohrozil, že ak ruský Gazprom nepristúpi na dohodu, obráti sa na súd. Spor komplikuje anektovanie plynu.

Znárodnenie podniku

Jaceňuk poukázal, že surovina patrila čiernomorskej spoločnosti Černomorneftegaz spadajúcej pod ukrajinský energetický gigant Naftogaz. Po marcovom pripojení Krymu k Rusku bol podnik znárodnený.

O návrat plynu Kyjev požiadal Rusov ešte začiatkom mája. Moskva varovala EÚ pred zastavením dodávok plynu v prípade neuhradenia ukrajinských dlhov za surovinu.

Ruský premiér Dmitrij Medvedev uviedol, že zaplatenie aspoň časti ukrajinského dlhu je minimálnou podmienkou pre obnovenie rokovaní medzi Ukrajinou, Ruskom a Európskou úniou.

Dlh rastie

„Chceme počuť ruskú odpoveď týkajúcu sa návratu viac ako dvoch miliárd kubických metrov plynu. Podľa súčasných cien Gazpromu má hodnotu miliardy dolárov,“ uviedol Jaceňuk, ktorého vláda v pondelok predbežne súhlasila so splatením časti dlhovanej sumy Rusku za dodávky plynu.

Ukrajina by mala zaplatiť dve miliardy dolárov do štvrtka a ďalších 500 miliónov do 7. júna. Rusko hovorí, že celkový dlh Kyjeva za plyn v súčasnosti prekročil 3,5 miliardy dolárov.

Viac..  ECB v súlade s očakávaniami nezmenila úrokové sadzby

Deň k dobru

Generálny riaditeľ ruského plynárenského gigantu Gazprom Alexej Miller potvrdil, že jeho firma je ochotná poskytnúť zľavu v tom prípade, že zaplatí Kyjev časť svojich dlhov.

Eurokomisár pre energetiku Günther Oettinger oznámil, že rokovania sú v pokročilom štádiu. O kríze debatoval s ministrami energetiky Ruska a Ukrajiny v Berlíne. Stretnutie neprinieslo žiadnu dohodu. Obe krajiny majú čas na rozhodnutie do stredy do večera.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

export

Krajiny EÚ sa dohodli na prísnejších pravidlách pre dovoz ukrajinských výrobkov

Zástupcovia štátov EÚ sa v stredu večer dohodli na novom kompromise o clách na niektoré …

Consent choices